Да се предпазим от остеопороза

С напредване на възрастта ставаме застрашени от болест, наречена остеопороза. При това разпространено заболяване костите на двигателния апарат загубват плътността си и стават по-леки, по-слаби и съответно по-чупливи.

Да се предпазим от остеопороза

Поради голямата си разпространеност, остеопорозата е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място, поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.

Особено застрашени са жените. Болестта засяга предимно жените в менопауза, тъй като нивата на поддържащите костната маса хормони са доста по-ниски. Болестта се среща и при мъжете, но много по-рядко и в късната им възраст, тъй като имат по-здрав и плътен скелет, а и липсата на период на бърза загуба на костната плътност (какъвто е менопаузата при жените).

Следните фактори ще повишат риска от остеопороза:

  • Неправилно хранене, особено в детска възраст
  • Напредването на възрастта
  • Повишена функция на щитовидната жлеза
  • Ниско тегло и ръст
  • Неактивен начин на живот
  • Прекомерна консумация на кафе и алкохол
  • Продължително лечение с кортикостероиди
  • Наследственост
  • Настъпване на менопауза (при жените)

Който иска да избегне остеопороза в по-късна възраст е добре своевременно да направи нещо за своите кости. Костната маса, с която човек живее цял живот, се изражда през детството и пубертета. Затова, особено през този период, е важно да се стимулира образуването на костната маса. Ако вече не сте в пубертета, не можете да направите нищо повече за изграждането на костите си, но можете да се погрижите за запазването им.

За намаляване на риска от възникване на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. Най-същественото в изграждането на една профилактична програма е тя да включва всички елементи, които имат доказано благоприятен ефект върху костите.

Много важни за костната структура са еластина и колагена. Особено важен е и приемът на богати на витамин D и калций храни. Други хранителни вещества необходими за костното здраве са магнезий, витамин К, калий, цинк, бор и др. При невъзможност за набавянето на всички полезни вещества за вашите кости чрез храната, можете да прибегнете до употребата им в таблетна форма за ваше улеснение. Избягвайте стероиди, алкохол, цигари, диуретици, прекомерна употреба на сол, фосфор и кафе.

Остеопорозата е коварна болест, известна още като тихата болест. Тя може да доведе до сериозни последици за нашето здраве, но както сами се убедихте има начини да забавим нейното развитие, а защо не и напълно да го спрем. И всичко това само с няколко малки, но съществени промени в начина ни на живот.

 

 

Храни подпомагащи производството на колаген?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар