Защо страдаме от цистит?

Циститът е заболяване, което засяга лигавицата на пикочния мехур, като предизвиква възпалението й. Терминът, обаче, много често може да се използва и за друго заболяване или състояние и покрива и много голям диапазон от инфекции, както и раздразнения на долните пикочни пътища, които включват пикочния мехур и уретрата.

Защо страдаме от цистит?

При възпаление на лигавицата, усещането подобно на парене, когато се ходи по-малка нужда, а освен това се изпитва нужда за по-често уриниране. Има случаи, в които назначеното лечение не е от полза, и тогава състоянието е известно като интерстициален /хроничен/ цистит. И се получава така, че качеството на живота ви за доста време напред бива разстроен от него.

Честота на боледуване от цистит

Според здравните журнали, около 20 до 40% от жените поне веднъж през живота си са се сблъсквали с това заболяване.

Как се заболява от цистит?

Към момента най-често срещаната причина за развитие на тази инфекция са чревните бактерии, които се инфектират. Това се случва при жени с по-къса уретра от нормалното. Уретрата е тръбичката, която извежда урината извън организма. По правило урината е стерилна, от което логично следва, че не би трябвало да има бактерии в нея. Но понякога бактериите си живеят в пикочния мехур без да имате и най-малките оплаквания за това.

Най-често срещаните причини за инфектиране на пикочния мехур

В някои случаи, заради редица други заболявания, в пикочния мехур след ходене по малка нужда може да остане съвсем малко количество урина. Тя се нарича остатъчна урина. Капка урина може да остане и на входа на уретрата, а оттам може да се инфектира, заради близостта си с ануса, районът около който, както е известно, е пренаселен с болестотворни и неболестотворни бактерии. След като инфектирането на тази капка урина стане факт, инфекцията или може да се унищожи от защитните сили на организма, които пазят лигавицата именно от такива инфекции, или инфекцията да проникне по-навътре в уретрата, разпространявайки се нагоре до пикочния мехур.

Условията, при които може да се инфектира пикочния мехур са:

Хигиена
Сравнено с мъжете, уретрата на жените и момичетата е много по-къса, което означава, че заради близостта си до ануса има по-голяма вероятност за зараза. Ето защо измиването трябва да става отпред-назад, а не обратното, като по този начин се предотвратява пренасянето на бактерии от ануса към уретрата. Също така и неподходящото бельо може да стане причина за зараза. Бикините-стринг или прашки, както са известни най-вече, са идеален разпространител на бактерии от ануса към влагалището, а оттам и в уретрата.

Някои вродени деформации на пикочните пътища

Когато става дума за повтарящи се редовно инфекции на пикочната система, особено, ако се среща при момчета и мъже, е необходимо да се проведе изследване за вродени аномалии на пикочните пътища, които можеда са причина за неправилното изпразване на пикочния мехур и наличие наостатъчна урина в него.

Мъже с уголемена простата

Заради уголемяването на простата се затруднява изпразването на пикочния мехур, като в него остава урина след всяко уриниране, а това става една благоприятна среда за развитие на бактерии.

Бременни жени

По време на бременността матката се уголемява и така притиска уретрите и пикочния мехур. Заради притискането урината бива задържана повече от нормалното. Ако има съмнения за наличието на бактерии в урината, трябва поне два пъти да се вземат урокултури, без значение дали има симптоми или не. Ако изследванията излязат положителни и се изолират бактерии, то непременно трябва да се лекуват, защото има риск от инфектиране на бъбреците и преждевременно раждане.

„Цистит на медения месец“

Понякога циститът при жените може да се появи при увеличаване на сексуалната активност или даже и при първия сексуален акт, тогава той се нарича дефлоративен цистит.

Жени след менопаузата

След менопаузата, количеството и производството на женски полови хормони намалява, а това води до редица промени в женския организъм. Една много сериозна е, че заради намаляването на локалната защита на лигавицата на пикочния мехур, тази чувствителна зона боледува много по-често от преди от цистит.

За предпазване и лечение на цистит специалистите препоръчват Урохелп като един от най-добрите продукти в областта!

 

 

Около 60% от жените страдат от инфекции на пикочните пътища

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар