Психология на страха от самота

БЪРЗОТО НАМИРАНЕ НА ПАРТНЬОР Е НЕЩО КАТО „ПЪРВА ПОМОЩ“ – ЛЕПЕНКА ЗА ОТВОРЕНАТА РАНА

 

Психология на страха

Колкото повече се съсредоточавате върху страховете си, толкова повече се идентифицирате с тях. Този процес чес­то е подсъзнателен и увличайки се в тази игра, се опитвате да избягате от кошмара си, търсейки неподхо­дящи заместители. А именно: вре­менни варианти до следващия пъп, когато отново ще се почувствате по същия начин. Съсредоточаването върху собствените „недъзи“ е адски потискащо и свежда до минимум желанията, отнема спокойстви­ето. Както обяснява белгийският психиатър Пиер Дако в книгата cи „Фантастичните победи на модер­ната психология“: „…ако страдате от зъбобол, той обхваща цялото ви съ­щество. Духът ви се съсредоточава върху него и всичко друго престава да съществува. Вие се отъждествявате с него. Болката ви от­далечава от евентуалната ви трудова дейност, от мислите Ви, бистротата на ума ви изчезва…“. Примерът със зъбобо­ла доказва, че когато сме обзети от какъвто и да натрапчив страх, действаме според „болестта“ си, а не според разума. В нашия случай това означава, че интимните отношения, из­градени предимно върху психическата зависимост от нечие друго присъствие, са не просто безполезни, но и могат да навредят на емоционалното ви състояние и съвсем да изкри­вят критериите, по които оценявате хората край себе си.

 

Край на кризата?

Решили сте да преодолеете кризата сами? Светлина в тунела ще ви осигури осъзнаването, че имате проблем, защото едва тогава ще можете да се вгледате в себе си. Какво бихте мог­ли да направите, в случай че осъзнавате случващото се с вас и сте били достатъчно смели да се срещнете очи в очи със „звяра“? В период на слабост се заемете по-активно с някаква дейност, която да отклони вниманието ви. За да не изпитва­те отегчение и да не се чувствате самотни толкова пъти без реална причина, започнете да правите по-често нещата, които харесвате – излизайте с приятели, на които спокойно можете да споделяте тревогите си о които ще ви развед­ряват, започнете да спортувате – дори не с идеята за самия спорт, а просто за да се отърсите от тягостното Си усеща­не. Включете в програмата си нови неща, които не сте правили досега, им се отдайте. Различните активности ще ви помогнат да пренасочите по-голямата част от вниманието си и ще ви разтоварят психически. Звучи прекалено просто, за да е вярно, нали? Звучи като готов отговор и лесно обясне­ние на сложен проблем… А идеята е проста – да престанете да се концентрирате върху тревожните си състояния!

 

Този, за когото мечтаете

Може и да не ви се вярва, но изборът да имате връзка с някого, само и само за да не сте сама, няма да ви ощастливи, нито ще ви направи по-спокойна и самоуверена. Напротив – ще уве­личи потиснатостта и усещането за недоволство, защото не разрешавате проблема, а го замествате с друг проблем. И се лишавате от емоция, която бихте могли да изпитвате само когато сте с някого, по когото „изгаряте“ от любов. Ако вярвате, че мъжът до вас (който и да е той) ще ви превърне в жената, която искате да бъдете, ще ви разочаровам: невъзможни неща има и това е едно от тях. Много по-лесно би било да опознаете страха си, за да го прескочите и да го оставите далеч зад себе си. Така следващият мъж в живота ви може би ще бъде г-н Този, за когото мечтаете.

 

Знаете ли, че самотните хора умират по-рано

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар