Лечение на хиперменорея и нередовна менструация

Как да се справим с тези два проблема с менструацията без лекарства!

Хиперменорея

В случай на обилно кървене се консултирайте с лекар. Понякога се налагат изследвания за анемия, миома и ендометриоза.

Хранителен режим: Консумирайте храни, бога­ти на витамин С и флавоноиди, кои­то укрепват стените на кръвоносните съдове, и на желязо, за да предотвратите анемия в резул­тат на обилното кървене.

Ароматерапия: По време на цикъл масажирай­те всяка вечер корема със следната смес: в су­пена лъжица зехтин или масло от сладък бадем добавете по 1 капка българско розово масло, благородна лайка и мускатен конски босилек и 2 капки масло от майорана.

Билколечение: Приемайте тинктура или чай от равни количества трилиум, обичничев каулофилум, лечебен камшик, канадски хидрастис и листа от малина. Приемът 3 пъти дневно на чай или тинктура от китайска пищялка (женски женшен) и адамово дърво също помагат.

Нередовна менструация

Хранителен режим: Поддържайте оптимални за височината си килограми. Избягвайте бързите диети и преяждането. Ниското телесно тегло пречи на овулацията и е възможна причина за нередовен цикъл. Той обаче може да се срещне и при жени с наднормено тегло, което пак води до хиперфункция на яйчниците с вероятност за образуване на множество кисти. И в двата случая е необходима консултации със специалист.

Физически упражнения: Занимавайте се редов­но с упражнения, но ако цикълът ви стане нередовен или спре, намалете времето на физическа активност с 10-20% и един или два пъти седмично почивайте.

Други методи: За регулиране на хормоналния дисбаланс помага и акунунктура.

Кога да потърсите медицинска помощ

  • Страдате от обилна и нередовна менструация
  • Имате силни болки по време на цикъл, които продължават няколко дни в месеца
  • Имате проблеми със забременяването
  • Между два цикъла се появява кървене
  • Ако менструацията ви е спряла

 

 

Как да намалим обилната менструация

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар