Не оставяйте тийнейджъра без надзор в Интернет

Едва ли има тийнейджър, който да не обича да прекарва часове във фейсбук

Забелязали ли сте, че най-често децата ви затварят вратата, когато влязат в най-популярната социална мрежа, а случи ли се да нахълтате в стаята, за секунди превключват на друг сайт? Запитвали ли сте се изобщо с какво се занимават във фейсбук?

Голяма част от родителите са приятели със своите деца и във виртуалния свят. Но това, че редовно виждате на собствената си стена техни снимки и коментари, съвсем не означава, че имате пълен достъп до публикациите им. Социалната мрежа предлага най-различни опции. Тийнейджърите могат например да блокират достъпа ви до отделен пост, за който преценяват, че не е за вашите очи. Така го виждат само връстниците им, а вие дори не знаете, че детето ви се хвали, че има ново гадже, че е пушило трева, че е пило ракия или че е избягало от час.

Напоследък тийнейджърите са силно пристрастени и към сайта Ask.fm, който е приложение на фейсбук. Идеята е всеки, който желае, да им задава въпроси, а те да отговарят възможно най-искрено. Ask. fm донякъде напомня някогашните лексикони, само че съдържанието му е доста по-различно. Повечето въпроси са със сексуална насоченост, а някои деца дори наивно публикуват адреса и телефона си, казват от кое училище са, в колко часа се прибират, къде ще ходят в събота и неделя. Освен това редовно пускат клипове, на които се показват в цял ръст и се разхождат из жилищата си. Това е същински рай за дебнещите в мрежата педофили и крадци, тъй като повечето въпроси се задават анонимно.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар