Защо болят гърдите?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ
Болки, напрежение… Гърдите ни ни карат понякога да стра­даме. Но трябва да знаете, че болките много рядко говорят за сериозен проблем.

С приближаването на месечния цикъл често гърдите набъбват и са напрегнати, могат да се появят и болки. Обикновено тези неприятни усещания засягат горната част към подмишниците. Някои жени започват да спят лошо или направо страдат от безсъние в тези периоди. Те не понасят гърдите им да бъдат докосвани, сексуалният живот може да бъде нарушен.

Всичко това се нарича предменструален синдром. Той има хормонален произход и засяга една от всеки шест жени. Особено се засилва в периода преди менопаузата. Как­во трябва да се направи? Ако неприятните усещания са слаби, просто изчакваме да преминат. Ако са силни, се приемат проти­вовъзпалителни лекарства и прогестерон против хормоналния дисбаланс.

ПОНЯКОГА СЕ ПОЯВЯВАТ КИСТИ

При по-младите жени причината може да е взимането на противозачатъчни. В такъв случай те могат да бъдат посъветвани да сменят хапчетата. Витамин В6 и екстаркт от растението нощна свещ могат да притъ­пят симптомите. Благоприятно се отразява и отказването от кафето, кока-колата, чая и шоколада.

Бучиците в гърдите могат да бъдат прид­ружени от болезнено напрежение. Става дума за кисти, изпълнени с течност, или за възелчета. Кистите имат неизяснен произход. Те засягат главно жени над 35-годишна възраст, през втория период от цикъла, често след емоционален шок. Колкото по-бързо се появяват, толкова по-безопасни са те. Чрез пункция от тях може да бъде изсмукана течността, след което най-често те изчезват.

При възелчетата положението е различно. Когато те са многобройни и разполо­жени и в двете гърди, говорим за мастопатия. Гърдите набъбват и спадат според месечните цикли и това не представлява особен проблем. Когато обаче става дума за едно единствено възелче, което не изчезва след менструацията, трябва да се направи консултация с лекар. Не се паникьосвайте, болезнените възелчета в ог­ромен процент от случаите не са опасни. Ако ви се появи болезнено зачервяване, може да става дума за гнойно възпаление – нещо, което се случва извънредно ряд­ко извън периодите на кърмене.

ДРУГИ БОЛЕЖКИ

Болка може понякога да дойде от поду­ване на ставата между гръдната кост и реброто. Този вид ревматизъм е изклю­чително често срещан при тревожните млади момичета. Проявява се с рязка болка и предизвиква голяма паника, но не представлява опасност. С аспирин и противовъзпалителни лекарства пробле­мът се овладява успешно.

Случва се болки да се появят и откъм гърба поради притискането на някой нерв между гръбначните прешлени. В такъв случай се взима обезболяващ меди­камент.

 

 

Киста в гърдата? По-добре да се махне

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар