С какво трябва да се харни бременната жена – част 2

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ
Определени решения относно начина на живот (например да се консумират здравословни храни) могат да спомогнат за доброто протичане на бременност­та.

част 1

Сложните въглехидрати помагат на бременната жена да задоволи нуждите си от енергия. Освен това те осигуряват и глюкоза – тя е не­обходима за правилното развитие на нервната система на плода. Комплексните въглехидрати са изключително богати и на витамини, минерали и влакнини.

Храненето с малки порции и избягването на дълги периоди без хра­на могат да облекчат гаденето, което се дължи на хормоналните из­менения през първото тримесечие от бременността. Освен това вед­нага след събуждане и непосредствено преди лягане можете да хап­вате бисквитка или препечена филийка. Между храненията се спирайте на белтъчни храни с висока хранителна стойност, но избяг­вайте прекалено солените или мазни храни. Джинджифилът, а също и храните с високо съдържание на витамин В6, могат да пред­отвратят гаденето. За предпазване от запек (обичаен проблем по време на бременност), избирайте питателни храни, богати на влак­нини, като броколи, леща, пълнозърнести продукти, сушени плодо­ве и ленено семе.

Броколите, зеленолистните зеленчуци, обезмасленото кисело и прясно мляко съдържат калций. Оптималният прием на калций е от жизненоважно значение, тъй като ако количествата от този минерал са недостатъчни, плодът ще „ограби“ калция от тялото на майката за собствените си кости, за да си осигури не­обходимото количество. Зародишът се нуждае от този минерал за изграждане на костната система.

Аспержите, лещата и цвеклото съдържат фолат. Предотвратява вродени дефекти на невралната тръба у бебето, които могат да се развият в първите четири седмици от бременността.

Амаранта, киноата, мидите и тофуто съдържат желязо. Бременните жени се нуждаят от допълнителни коли­ чества желязо (то подпомага създаването на червени кръвни клетки). Необходимостта е породена от увели­чения кръвен обмен. Плодът натрупва запаси от желя­зо, които да използва в ранните етапи от живота си след раждането.

Не препоръчваме

Изследванията относно ефекта от кофеина върху нероденото дете са противоречиви. Въпреки това здравият разум подсказва, че про­дуктите, съдържащи кофеин, след­ва да бъдат избягвани, тъй като той е доказан стимулант. Всички алкохолни напитки би трябвало изцяло да бъдат изключени, което важи и за тютюнопушенето.

Въпреки че рибата съдържа по­лезни за здравето мазнини, не е препоръчително бременните же­ни да я консумират в големи коли­чества, тъй като съдържащият се в нея вид живак, наречен метилживак, може да увреди развиващата се нервна система на плода.

Не приемайте непастьоризирани млечни продукти, тъй като е вероятно да съдържат листерия (вид бактерия), която може да на­вреди на нероденото дете. За да избегнете други заболявания, свързани с приеманите храни, внимателно мийте плодовете и зеленчуците и не пийте непастьоризирани напитки.

 

Твоето тяло – след ражаднето

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар