Г ъбични инфекции

Вагиналните гъбични инфекции, които се характеризират с неприятно течение и дразнещо парене, засягат повечето жени в един или друг етап от живота им. Нерядко мъжете също могат да се сдобият с гъбична инфекция на гениталиите, но при тях симптомите не са толкова очевидни.

 

В лигавицата на влагалището, храносмилателния тракт и по кожата живеят малко на брой безвредни микроорганизми. Тези дружелюбни бацили участват в храносмилането, борят се с навлизащите в организма патогени и подпомагат синтеза на незаменими хранителни вещества. Вагината представлява идеална топла и влажна среда за повечето гъбички, особено за дрождоподобните. Зато­ва когато балансът на флората във влагалището бъде нарушен, започва бурно и инфекциозно размножаване на гъбичните организми, най-вече бактерията Candida albicans. Вследствие на това неконтролируемо развитие на гъбичките се появява неприятно гъсто, бяло, подобно на рядка извара течение, съпрово­дено от сърбеж в областта на външните полови органи и парене или болка по време на полов акт.

Рискови фактори

Полезната вагинална флора може да се разрасне неконтролируемо, когато на­стъпи промяна в нивата на pH (киселинност/алкалност) или когато балансът на бактериите и гъбичките във вагината бъде нарушен. Хормоналните изменения вследствие на бременност или противозачатъчни медикаменти често променят pH във влагалището, което води до гъбична инфекция. Лечение на какъвто и да е проблем с антибиотици обикновено също предизвиква гъбична инфекция, тъй като антибиотиците унищожават полезните микроорганизми, които въз­препятстват развитието на гъбичките.

Вероятно е гъбичната инфекция да е симптом на потисната имунна система вследствие на прекомерен стрес, недоспиване, химиотерапия или някакво за­боляване, включително HIV и диабет. Освен това рискът от инфекция се увели­чава, когато се носят впити дънки или бельо от изкуствени материи, както и ко­гато се използват спермициди, ароматизирани тампони или вагинален душ.

Домашен лек

Съществуват недоказани твърдения, че консумацията на една скилидка накъл­цан чесън (около 4 г) всеки ден помага при хронични гъбични инфекции.

 

 

Ето какво причинява вагинални гъбички!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар