Кои мазнини са „лоши”?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Противно на всеобщата представа, не всички мазнини са вредни. Някои видове са дори полезни за сърцето. Важното е да избирате подходящите мазнини и да следите приема на калории.

Дади да не спазвате диета с ниско, средно или дори високо съдържание на мазнини? Специалистите по хранене смятат, че видът на хранителния режим няма никакво значе­ние, стига мазнините, които приемате, да са „добри“.

Мазнините, които трябва да избягвате, са наситените – те се съдържат в червеното месо, кравето масло, сметаната, пълно­маслените млечни продукти, свинската мас и тропическите масла (палмово и ко­косово). Наситените мазнини повиша­ват нивото на LDL холестерола, който причинява атеросклероза и повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Той се свързва и с рака на белите дробове, на дебелото черво и на простатата. Има и друг вид „лоши“ мазнини, т. нар. скрити мазнини, намиращи се в голямо коли­чество в преработените храни. Наричат се още трансмазнини, изкуствено втвър­дени растителни или частично хидрогенирани масла и са също толкова опасни за сърцето, както и наситените мазнини. Трансмазнините се съдържат в твърдия маргарин, артикулите, предлагани в ресторантите за бързо хранене, бискви­тите, сладкишите, вафлите, колбасите, твърдите сирена и други преработе­ни храни.

 

Кой вид мазнини да изберем за готвене?

По природа растителните масла не са еднакви. Зехтинът и рапичното олио са с високо съдържание на полезните за сърцето мононенаситени мазнини не са еднакви. Зехтинът и рапичното олио са с за сърцето мононенаситени мазнини и трябва готвене. Царевичното, слънчогледовото и високо съдържание на полиненаситени мазнини, се разпадат до свободни радикали.

 

Осигурете си повече пълнозърнести храни

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар