Останете млади за дълго като намалите стреса


Не е необходимо да се вманиачавате на тема здраве или коренно да променяте живота си в името на дълголетието и младостта. Ето няколко простички съвета, които може да спазвате:

 

Намалете стреса до минимум

С течение на годи­ните ще се сблъсквате с нови стресови ситуации. Отговорността на работното място най-вероятно ще е по-голяма или ще трябва да се грижите за възрастните си родители. Може би пред­ставата ви за пенсионирането не е съвпаднала с реал­ността или не можете да преодолеете загубата на партньора си. Хроничният стрес допринася за възник­ването на сърдечносъдови заболявания, рак и хра­носмилателни проблеми, а понякога може да засегне дори паметта ви. Ако се научите да овладявате стреса, ще имате шанс да доживеете дълбоки старини. Фактите сочат, че столет­ниците прилагат изключи­телно успешни техники за справяне със стреса. Ще постигнете доста по-добри резултати, ако се възполз­вате от някои от тях.

 

Поддържайте духа си млад

За да запазите своята жизненост, не се откъсвайте от живота и се отървете от досадната рутина. Открийте нова страст или си поставете някаква цел, която да следвате. Включете се като доброволец в някоя дейност; опитайте непознати екзотични готварски рецепти; направете си градина; вземете си домашен любимец. Непрекъснато поставяйте нови предизвикателства пред себе си, които да стимулират мозъч­ната ви дейност. Пробвайте игра на бридж, решаване на кръстословици, ста­нете член на литературен клуб. Може да се захванете с грънчарство или да се научите да свирите на музикален инструмент.

 

Грижете се за усмивката си

Преди време, когато остарееха, хората си слагаха проте­зи с изкуствени зъби. Ако искате да запазите зъбите си, прегледите при стоматолог трябва да се осъще­ствяват поне 1-2 пъти годишно. За да постигнете успех, е необходимо редовно да се грижите за устната си хигиена. При възпаление на вен­ците инфекцията може да се раз­пространи и да засегне сърцето и това да коства години от живота ви.

 

Наспивайте се добре

С годините ще ви става все по-трудно да запази­те дълбокия си здрав сън. Всички знаят колко важен е пълноценният сън за съ­храняване на младостта. Той има пряко влияние върху изграждането на имунитет и върху функ­циите на сърдечносъдовата система. Като на­учите повече за фазите на съня и как по-дълго да използвате съня като средство за възстано­вяване на силите, ще повишите качеството си на живот и неговата продължителност. Освен чрез здрав сън можете да излекувате тялото и душата си чрез методи за релаксация, и то като се ста­раете да ги практикувате по-често.

 

Поддържайте социалните си контакти

Според последните из­следвания поддържането на здра­ви връзки със семейството и приятелите е много по-важно, отколкото се смяташе. Клинично дока­зано е, че социалната ни среда е от изключител­но значение за нас и може да ни спести посещенията при лекаря. Подкрепата на семейството и приятелите ще ви по­могнат да преодолеете физически не­разположения и да изпитвате повече радост от живота. С колкото повече хора говорите всеки ден и всяка седмица, толкова по-добре за вас.

 

 Остаряваме и се смаляваме

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар