Тренирай бокс и избягай от стреса

Ти лайф за Лекува

Може би ти е трудно да свържеш финото женско тяло с бокса или тази комбинация ти звучи като поредния крясък на еманципацията? Добре де признай си с ръка на сърцето – не е ли по-добре да изхвърлиш излишното напрежение върху боксовата круша, вместо да тормозиш близките си с „удари под кръста“ само защото си изнервена?

 

Въпреки че външ­но изглеждаме миловидни и беззащитни, ние, жените, крием под крехката си опаковка неподозирана сила, издръжливост и подвижност. За съжале­ние, често таим в душите си и прекомерен стрес, който трябва да избие ня­къде, в противен случай може да повлияе не само на физическото, но и на психическото ни здраве, както и на отношенията с най-близките ни хора. И въпреки че боксът все още се смята за мъжки спорт, какво пречи и ти да сложиш ръкавиците в свободното си време, ако това ще ти помогне да се отърсиш от натрупаното напрежение?

Освен че ще те освободи от стреса, този спорт ще подобри значително и фи­зическата ти кондиция – най-вероятно ще свалиш някой и друг килограм, като в същото време ще стегнеш мускулите на ръцете, прасците, бедра­та, както и най-важния мускул – сърцето. Друго безспорно предимство е, че ще станеш по-уверена в себе си.

 

КЪДЕ И КАК?
Достатъчно е да напи­шеш „бокс“ в google и ще бъдеш залята от десетки оферти. Специално за жените са създадени по-олекотени версии като фитнес бокс, тай-бокс аеробика и др. фитнес боксът е сравни­телно ново групово занимание, при което трениращите по­добряват физическата си кондиция, упражнявайки се върху големи боксови круши. Обикновено има и музикален фон. Трени­рат се няколко основни боксови удара, които се редуват и с други леки физически упражнения. Със сигурност няма да скучаеш, независимо от възрастта ти и сте­пента на напредналост, до която си дос­тигнала. В спе­циалните зали за женски бокс основната цел е подобряване на кондицията. Така че недей да се плашиш – ни­кой няма да те кара да усвояваш сложни и тежки удари, нито да поемаш риска да ги понасяш върху себе си. Там никога не се практикува боксът в чистия му вид – двама съперници на ринга, разменящи си удари от кръста нагоре. Когато же­ните тренират по двойки, те се редуват – правилото е, че докато едната напа­да, другата просто се от­бранява, без да се опитва да отвръща на атаките, а после следва размяна на ролите. Това е главната разлика с мъжкия бокс, където на ринга се разме­нят удари.

НАЧАЛОТО

Треньорите и инструк­торите са единодуш­ни – никога не е късно да започнеш с бокса, стига само да се чувстваш в добра кондиция. Те отбе­лязват, че често в залата идват и млади майки, само няколко седмици след раждането. В началото упражне­нията проти­чат пред огле­дало и под не­прекъс­натия надзор на треньо­ра, докато овладееш ос­новните движения и стойки. После вече следва „борба“ с боксо­вия чувал, а на първи спаринг, т.е. упражнения по двойки, можеш да се надяваш едва след около два месеца.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още: