Anger management – овладей гнева преди той да е овладял теб

В повечето случаи се ядосваме абсолютно безпричинно, но след време гневът се оказва причина за не малко здравословни проблеми

Гневът е причина както за лошото ни настроение, така и за влошаване на взаимоотношенията ни с околните. Затова ще е най-добре, ако може да го овладеем.

Причина първа

Оказва се, че в 30 на сто от случаите се ядосваме, ако поведението на другите не отговаря на нашите желания. Това ощетява нашето его и ние се дразним. Ако това е така, ще ви помогнат няколко полезни съвета. Преодоляването на тази причина за гняв (както и на повечето други причини) е възможно, ако ясно и спокойно обясните на самия себе си защо трябва да се промените. Това обяснение се нарича „откриване на логиката“. Нашият интелект разбира езика на логиката и ако успеете да убедите себе си, ще можете да преодолеете тази причина.

Решение 1: Обяснете си, че може би с вашите груби думи сте успели да накарате даден човек да изпълни вашето желание. Думите могат скоро да се забравят, но чувствата, които сте предизвикали у този човек, той ще помни завинаги. Може би след това ще се извините, но нали думата не е птица, ако излети, не можеш да я уловиш. Само един епизод на гняв и всичко хубаво, което сте правили за другия години наред, ще бъде взривено като от атомна бомба. Отговорете си готови ли сте на такова съотношение „цена-качество“?

Решение 2: Никой не може да ви разсърди без ваше съгласие. Вие казвате: „Този човек постъпи неправилно и затова съм ядосан“. Излиза, че вие управлявате поведението на другия! А на вас би ли се харесало да ви манипулират? Ако не ви харесва, защо го правите самите вие? Кажете си: „Аз искам да съм господар на своето настроение“.

Решение 3: Ако друг човек се държи не така, както ви се иска, кажете си: „А защо той трябва да прави това, което аз искам? Та нали той или тя е отделна, самостоятелна личност, която има право да се държи така, както сметне за нужно. Дори и човекът се държи на 50 % така, както очаквам от него, трябва да се радвам на този успех“…

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар