Да си пожелаем приятно прекарване в Царството на Морфей

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

До голяма степен безсънието е причинено от неправилния начин, по който човек прекарва деня и вечерта

За да имаме продължителен и здрав сън, трябва да си наложим определен стереотип на поведение.

Нормално е преди да заспим да се отпуснем и да се опитаме да забравим за тревогите, които сме преживели през деня. Но в повечето случаи ние правим коренно различни неща. Говорим по телефона, гледаме телевизия до късно, висим във фейсбук или преглеждаме електронната си поща. Има хора, които избират часовете преди полунощ, за да похапнат, и то стабилно. Затова не е чудно, че дълго не можем да заспим!

Какво е правилното поведение?

През деня: необходимо е физическо натоварване. Доказано е, че препоръчваните от медиците 150 минути седмично умерена физическа активност значително намаляват риска от проблеми със съня, тъй като регулират температурата на тялото и избавят от тревожните и депресивни състояния.

Два часа преди лягане: човешкият организъм реагира на приглушената светлина като на сигнал за сън. Нали човечеството е живяло много по-дълго без електрическо осветление, отколкото с него. Затова постепенното намаляване на осветлението се асоциира от човека с естественото угасване на деня и началото на процеса на заспиване.

Един час преди лягане: ако не сте в състояние да изключите телевизора или компютъра, то поне намалете светлината и звука им.

Половин час преди лягане: настъпило е време да изключите мобилния телефон и да вземете в ръце отпускащо четиво. Приятни сънища!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар