Всичко за възпаленията на пикочния мехур

Най-често оплакванията са непрекъснати позиви за уриниране, при които се отделят само малки количества урина; урини­рането може да е съпроводено от парене или бодежи; в някои случаи урината е кървава и мири­ше много силно – всичко това са типични симптоми за цистита.

Причината за цистита е инфекция на урината с болестотворни микро­организми. Най-често става дума за бактерии. При мъжете оплакванията се появяват най-чес­то във връзка с уголемяване на простатата. Рискът от заболяване нараства: при аномалии на пикочните пътища; при бъбречни камъни или камъни в мехура; при душевни натоварвания при поставянето на траен катетър.

Жените страдат значително по-често от възпаление на пикочния мехур от мъжете. Това ве­роятно е така, защото отворът на пикочопровода при жените е разположен относително по-близо до влагалището и ануса и при това е по-къс отколкото при мъжа. Така болестотворните микроорганизми могат по-лесно да попаднат по пикочопровода в мехура. Други рискови фак­тори са:

  • бременност болестно течение от влагалището
  • интимни шпрейове
  • използване на диафрагми
  • спадане на матката и пикочния мехур

Възможните последици и усложнения при възпаленията на пикочния мехур са неприятни, но най-често не са опасни. Ако останат нелекувани, в редки случаи могат да възникнат остри и хронични възпаления на бъбречното легенче.

При жените профилактиката се състои в това да се прилага „правилна“ хигиена: почистване „отпред“ (перинеума) „назад“ (ануса). За да се избегне повтаряща се инфекция на пи­кочните пътища и с това покачващата се опас­ност от хронично възпаление на бъбреците, Ко­мисията по лекарствените средства на Немско­то лекарско общество препоръчва следните мерки:

  • да се избягват интимни шпрейове, бани с пяна и дезинфекционни разтвори, както и по-люти сапуни, тъй като те увреждат кожата и лига­вицата в областта на половите органи и с то­ва осигуряват най-добра почва за развитие на бактериите
  • при течение винаги да се потърси съвет от ле­кар, тъй като течението повишава опасност­та от инфекции
  • пиенето на течности (изплакването) възпре­пятства поселяването на пикочните пътища с бактерии
  • преди полово сношение изпивайте чаша вода и непосредствено след него изпразвайте пикоч­ния си мехур

Кога е необходима лекарска помощ?

Ако страдате от описаните оплаквания. Лека­рят ще направи изследване на урината. При съмнение за друго заболяване (напр. на прос­татата, бъбречни камъни и т.н.) според обсто­ятелствата са необходими други изследвания. Срещу инфекцията лекарят ще ви предпише ан­тибиотик. Дори и да изчезнат оплакванията след кратковременно лечение, би трябвало да вземате медикаментите толкова дълго, колко­то е предписал лекарят. В противен случай съ­ществува опасност възпалението да възникне отново. Честите инфекции на пикочните пъти­ща са указание за тежки органични изменения. При жените: възпаления, предизвикани не от бактерии, в напреднала възраст могат да бъдат лекувани с естрогени.

Какво е правилното самолечение при цистит?

Пийте много вода или чайове. Избягвайте ал­кохол, кафе и ястия със силни подправки. Това, което може да направите като превенция на цистит и болезнено уриниране е да приемате хранителни добавки, които съдържат червена боровинка, мечо грозде и листата от бяла бреза.

Не подценявайте факта, че проблемите с бъбреците и пикочните пътища мъчат всяка втора българка, показва статистиката. В аптечната мрежа се предлага продукт, който успешно може да спре дискомфорта в бъбреците и пикочните пътища. Това е Урохелп /Urohelp/ – хранителна добавка, която съчетава действието на 3 активни съставки за подпомагане на бъбреците и уринарния тракт. Те са произведени от италианската фирма NUTRACEUTICA. Това са екстракти от листата на бяла бреза и мечо грозде, както и от плодовете на червената боровинка.

Силата на 3 активни съставки помага за намаляване на паренето, дискомфорта по време на уриниране  и задържането на излишни течности в организма.

 

 Какво помага при цистит?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар