Отслабване с плуване

Към ходенето и йогата, за трайно отслабване добавете и плуване.

От техническа гледна точка плуването много прилича на хо­денето: неправилната стойка бързо изморява. А технически­те проблеми в плуването най-често се дължат на две основни причини: страх от водата и последващ неправилен опит глава­та да се държи колкото се може по-нависоко. Затова най-важното в тренировъчната програма за май е да не се боите и да не се опитвате да задържате „безопасната“ за вас поза. Нато­варването и бездруго ще ви се стори достатъчно сериозно. При него ще се редуват елементи от три основни стила – брус, кроул и гръб. Никой не очаква да ги владеете до съвършенство. Просто се опитайте максимално да се придържате към даде­ните по-долу съвети.

 

Бруст

Укрепва краката и долната част на гръбнака

 • Тук важното е да се концентрирате върху изтласкването с двата крака едновременно. То наподобява движението на жабата във вода. След изтласкването оставете инерция­та на движението да ви носи колкото се може по-дълго – поне три секунди – до следващо­то изтласкване.
 • Не повдигайте само главата, за да си пое­мете въздух, повдигайте тялото.
 • Тласкайте едновременно с двата крака. Ако единият се движи по-рано от другия, ще загубите равновесие, а това е опасно.
 • Когато тласкате, работете с цялата структу­ра на крака, включително с ходилата и пръ­стите. Сякаш нанасяте силен ритник назад.

 

По гръб

Укрепва гърба, раменете и ръцете

 • Тук действате основно с ръцете. Извеж­дайте ги от водата, зад глава, с палеца наго­ре, при връщане потапяйте първо пръстите.
 • Не е необходимо през цялото време ръце­те да са обтегнати. При потапяне отпускайте и леко свивайте в лактите.
 • Не повдигайте главата. Тя трябва да бъде в една равнина с врата.

 

Кроул

Укрепва ръцете, раменете и гърба

 • Когато плувате, акцентирайте върху ръката, изнесена на­пред, и влагайте усилие в ръката назад.
 • Изнесете напред дясната ръка, оттласнете, после изнесете напред лявата ръка. Извеждайте от водата дясната ръка чак когато потопите лявата. Иначе вашите ръце ще се движат като мелница и бързо ще се изморите.
 • Краката трябва да бъдат отпуснати и да образуват една ли­ния с тялото.
 • Когато едната ръка е напред, тялото се обръща леко встрани и се прави вдишване. Другата ръка напред, обръщане на дру­гата страна – издишване.

 

Допълнителни съвети

 • Старайте се да правите бавни, но силни загребвания. Профе­сионалните плувци не допускат излишни движения.
 • Не задържайте дишането. Старайте се да дишате ритмично и равномерно.
 • Сменяйте стиловете през десет минути. Така ще съхраните сили.
 • Не се опитвайте да се борите с водата. Тя ви държи, вие тряб­ва само да я усетите и да се сприятелите с нея.

 

Тренировъчна програма

1 ва седмица: три тренировки по 25 минути

Цел: редувайте 150-метрови плувания в трите стила

 

2 ра седмица: три тренировки по 30 минути

Цел: редувайте 200-метрови плувания в трите стила

 

3 та седмица: три 30-минутни тренировки

Цел: добавете темпо и се старайте с всяко загребване да пре­плувате колкото се може повече

 

4 та седмица: три 30-минутни тренировки

Цел: опитайте всеки път да правите по шест 150-метрови плувания във всеки стил. Ако не успеете, няма страшно. Глав­ното е да разберете към какво се стремите

На финала: ако в началото натоварването ви се стори го­лямо, през първата и втората седмица може да прекратите тренировъчната програма за ходене.

Чудесно и здравословно допълнение към спортния режим и диетите са хранителните добавки, които засилват положителния ефект:

 

Нова дума в диетологията!

Американският Фет Бърнър на “Swanson” –

3 отслабващи продукти в 1!

Фет Бърнър съдейства едновременно за изгаряне на мазнините, за детоксикация и изхвърляне на излишните течности и за потискане на апетита. Сега в една таблетка е събрано всичко, което според съвременната наука е нужно, за да се отслабне без да последва обичайния йо-йо ефект.

Различни проучвания показват, че Фет Бърнър, на водещата американска фармацевтична компания „Swanson”, се e ползвал с най-голямо доверие през последната година при хората, които посещават фитнес залите или активно работят за намаляване на теглото си. Той помага за месец да се свалят между 2 и 6 килограма.

 

 10 правила за хубави крака

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар