Безопасно ли е червилото? (част 4)

промоции

Дори световноизвестните козметични фирми признават, че ако в състава на червилото влизат нефтопродукти (минерални масла, парафини и микрокристален восък), то това червило е вредно, тъй като тези вещества имат неприятното свойство да се натрупват в бъбреците, черния дроб и лимфните възли. Освен това, оказва се, че червилото е в състояние да разрушава зъбите – такова тъжно откритие направили учени от Университета в Сао Паулу, Бразилия. Те изследвали червила на десетте най-големи световни производители и изяснили, че много от тях съдържат твърди парафини (т. е. твърди фракции на нефт). „Концентрацията на парафини в декоративната козметика, разбира се, не е голяма – смята ръководителят на експертната група Антонио Хавиер.
– Но при ежедневно използване и неголемите количества могат да доведат до появата на кариес“.

Парафинът е много прилепчив, лесно се залепва към повърхността на зъбите заедно с частичките храна и патогенните бактерии. И под прикритието на парафина бактериите започват да се размножават с огромна скорост, което води до образуване на микропукнатини в зъбния емайл.

Но, както е известно, красотата изисква жертви и едва ли много жени ще се откажат от използването на червило. Ето защо учените съветват всички негови поклоннички: ако слагате червило на устните си – по-често мийте зъбите си или ги покрийте със защитен слой при стоматолог. И още – избирайте козметика, в която има възможно най-малко вредни химически вещества. За най-безопасен може да се смята безцветният гланц. Когато си купувате червило, не е излишно да обърнете по-голямо внимание на неговото съдържание.
И още едно предупреждение към младите момичета – не бързайте да започвате с увлечението по козметиката. Та нали колкото по-рано девойката започне да използва козметични средства, толкова по-бързо тя състарява своето лице, и за да изглежда с времето по-млада, на нея й се налага да нанася все повече грим. Това е като
наркотик. От прекомерното използване на разни мазила и кремове кожата губи своята еластичност, макар че производителите упорито отричат това и рекламират своята продукция едва ли не като панацея срещу стареенето.

Из в. „Лечител“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар