Опасни връзки – Най-честите болести на удоволствието

Безразборните и необезопасени интимни контакти могат да причинят не само неприятни емоции, но и полови инфекции.

 

Спонтанното желание, с което се отдавате на непознат мачо под звездите на плажа е една от най-често срещаните секс фанта­зии. Оказва се, че е и една от най-реализираните – при анонимна анкета всяка трета жена е признала, че й се е случвало.

Страстта е огнена, но мимолетна, а последствията са доста, някои и дълготрайни. В списъка на венерическите болести са вклю­чени над 25 вида инфекции, които може да „лепнем“ след секс без презерватив. Ето някои от тях и как да се предпазим.

Сексът без предпазни средства с почти непознат е сред най-популярните „екстри” на лятната ваканция – статистиката сочи, че всяка трета жена го е пробвала поне веднъж.

СИФИЛИСЪТ – зловредният хамелеон

Знаменитата фраза „Всички болести са от нерви, само сифилисът – от удоволствие“, принадлежи на Ги дьо Мопасан. Класикът на еротичната литература споделил в писмо, че е „щастлив да се нареди в плеядата велики сифилистици“. По негово време обаче подоб­но щастие траело кратко и болезнено – Мопасан получил тежки мозъчни увреждания, психическо разстройство и издъхнал в мъки.

Причинителят на болестта е бактери­ята спирохета, която живее доста кратко извън човешкия орга­низъм. Останала без вода и на слънце, загива моментално, но предадена по полов път чрез целувка или акт е доста устойчива и прилепва. Известен е дори случай на заразяване от книга – двама студенти прелиствали един и същи учебник, като си плюнчели пръстите.  За беда единият бил със сифилис и го предал на другия. Източника на заразата биха могли да бъдат общи кърпи, четка за зъби, спално бельо, цигара…

Симптомите се проявя­ват почти незабележимо в ранния стадий – малка неболезнена раничка на мястото на проникване на заразата (при жените най-често вла­галището) няколко седмици – от 2 до 12, след инфектира­нето. Дори когато язвичката стане твърда и плътна, дамите пак не бързат да посетят гинеколога си. Така инфекцията прониква все по-надълбоко и навли­за във втория си стадий. Месец по-късно по тяло­то избиват тъмнорозови или медночервени петна, които изчезват без всякакво лечение след няколко седми­ци. След време се появяват отново, не толкова много, с различни форми и на отдел­ни места – например по ши­ята. Признаците приличат на контактен дерматит и болният отново не търси пекар. Дори подуването на лимфните възли в облас­тта на слабините често се пренебрегва. Едва когато косата започне да пада на снопове, жената се стряска, казват специалистите по венерически болести. Третият стадий е с тежки прояви, но дори тогава съвременната медицина може да помогне. Най-добре е терапията с антибиотици да започне в самото начало на инфектирането. В по-късен период лечението продължава до два месеца, последвани от една година лекарски контрол.

40 пъти повече заболели от сифилис са регистрирани през последните 25 години. Поради голямото разпространение на инфекцията днес е достатъчно да смените петима партньори, за да се заразите (всеки пети е носител на инфекцията), докато в миналото средната бройка е била 15, сочи статистиката.

ХЛАМИДИОЗА – грип, ама не

Хламидиозата е една от най-разпространените полови инфекции – среща се почти колкото грипните, но се раз­познава десетки пъти по-рядко. Причинителят е хламидията, която оцелява извън организма във влажна сре­да 4-5 дни, така че пътят на заразата е не само полов, но и битов. Друг начин е да се развие вследствие чревна инфекция – ентероколит, когато бактерията прониква в кръвта чрез сли­зестата възпалена обвивка на червата.

При жените отново симптомите могат да се объркат с друга инфекция – гла­воболие, дискомфорт при уриниране, пови­шена температу­ра, общо неразположе­ние. Може и да няма никакви оплаквания, но жената да не може да забременее поради хламидия, разположила се в репродуктивните органи.

Открита в ранен стадий, хламидозата може да се излекува само с един курс антибиотична терапия.

ГОНОРЕЯ – „френската хрема“

За жалост наистина заболеваемостта е висока като при настинки­те – само в САЩ годишно се регистрират 1 милион нови случая. Едно от обясненията е, че може да се заразите не само по полов път – гонококите се задържат и по битовите съоръжения като седалки­те на тоалетните чинии. Рискът се увеличава и от факта, че при жените няма никакви симптоми в 90 на сто от случаите. При мъжете само няколко дни след инфекцията ури­нирането става болезнено и те тичат при доктора. Дамите закъсняват и кога­то диагнозата се постави, болестта се е закрепила стабилно. Оплакванията им са нарушен месечен цикъл, подути лимфни

възли в слабините, повише­на температура, гадене. Следват затруднения при полов акт, силни болки в гърба и корема. Усложне­нията са възпаление на матката и фалопиевата тръба, безплодие. Съвременното лечение на гонорея с антибиотици помага дори в по-късен стадий, но винаги е добре да се започне по-рано, преди болестта да е дала усложнения.

В 9 от 10 случая гонореята при жените е без никакви симптоми. Затова диагнозата се поставя с голямо закъснение.

 

 

 

„Открих, че имам болест, предавана по полов път. Как да му кажа?”

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар