„Зоната” – диетата на звездите

промоции
Зоновата диета залага на прием на много протеини и малко въглехидрати. Базирана е върху концепцията за идеалната пропорция между мазнини, въглехидрати и протеини при абсолютно всяко хранене.

По правило зоновата диета би трябвало да подобри хор­моналния ти баланс, да регулира нивата на инсулин в кръвта, да ти помогне да смъкнеш килограми и да бъдеш по-здрава. Въпреки съмненията на някои специалисти относно успеваемостта й, диетата е доста популярна. Чарли Шийн, Кевин Костнър, Сандра Бълок, Дженифър Анистън – това са само част от известните личности, които са я спазвали. Причините? Същите като тези, които би изброила и ти – за да бъдеш по-слаба, да се чувстваш по-добре и да изглеждаш по-млада!

ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА НА ДИЕТАТА:

 • Храненето трябва да е 5-фазово и да включва три основни и две леки, междинни порции.
 • Първото хранене за деня трябва да е не по-късно от един час след ставането от сън!
 • Никога не допускай между отделните приеми на храна да има повече от 5 часа!
 • Пий минимум по два ли­тра вода на ден!
 • Всеки ден трябва да пра­виш поне по 30 минути физи­чески упражнения.

КАК ДЕЙСТВА ЗОНОВАТА ДИЕТА?

Опростеното обяснение в общи линии звучи така: Когато се храниш, нивото на глюкоза (захар) в кръвта ти се покачва. Доколко нагоре ще отиде, зависи от храната, която приемаш. „Добрите“ храни покачват равнището на кръвната захар по-бавно от „лошите“ храни. Когато ниво­то на глюкозата се повишава, клетките в панкреаса ти за­почват да произвеждат хормо­на инсулин. Това дава сигнал на организма ти да започне да превръща глюкозата в съ­единение, наречено гликоген, което се складира в черния дроб и мускулите и улеснява натрупването на мазнини в т.нар. мастни клетки. Ако оба­че нивото на глюкоза в кръвта ти е по-ниско, други клетки в панкреаса произвеждат хормо­на глюкагон. Той дава сигнал към клетките в черния дроб и мускулите да освобождават гликоген, който се превръща обратно в глюкоза.

ПОЛЗИТЕ (и някои недостатъци)

Според създателя на диетата Бари Сиърс, като непосред­ствен резултат от неговата диета следват:

 • Загуба на до 6 кг. в рамки­те на седмица.
 • Нисък риск от т.нар. йо-йо ефект.
 • Подобрено физическо със- яние и тонус.
 • Намален риск от поява и развитие на сърдечно съдови заболявания.
 • Подобрение на състоянието на имун­ната система.
 • Забавяне на стареенето и свеж вид.

Не на последно място, доктор Сиърс припомня, че това е една от малкото ди­ети, в която няма нужда да броиш кало­риите. Друг е въпросът, че изчисляването на точните проценти в менюто е доста сложна задача. Именно тук не малко диетолози и специалисти критикуват зоновата диета. Те изтъкват още, че прин­ципно Сиърс е прав, но теорията му за производството на хормони в панкреаса важи само в случай, че въглехидратите, протеините и мазнините се консумират поотделно, а не в посочените от него пропорции! При едно „смесено“ хране­не, каквото се препоръчва от зоновата диета, ситуацията е много по-сложна и комплексна и изводите на Бари Сиърс биват подложени на сериозна критика и окачествявани като твърде опростени.

БЪДИ НАЯСНО И С РИСКОВЕТЕ

Ако имаш проблеми с бъбреците, трябва задължително да се консултираш с лекар-специалист, преди да пристъ­пиш към диетата, тъй като тя е високо протеинова и това може да изостри оплакванията ти. Рязкото ограничаване на зърнените храни има вероятност да предизвика дефицит на фибри, което да доведе до трайна констипация (запек). Не пропускай да зададеш на специалиста и следните въпроси:

 • Трябва ли да поемам хранителни до­бавки успоредно с диетата? Ако да – как­ви и по какъв график?
 • Мога ли да се придържам към дие­тата по-дълго време? Крие ли това опас­ности за здравето ми?
 • Подходяща и реалистична ли е тя за мен, предвид моментното ми състояние?
 • При какви оплаквания незабавно да прекратя диетата?

ЗОНОВАТА ДИЕТА използва условно термините „ДОБРИ“ и „ЛОШИ“ храни.

По-долу ще споменем някои от тях:

„Добри“ храни:

 • ПРОТЕИНИ: бяло пилешко и пуешко месо, морски дарове, яйчни белтъци, нискомаслени и обезмаслени млечни продукти.
 • ВЪГЛЕХИДРАТИ: плодове, не­съдържащи скорбяла зеленчуци, овесена каша, ечемик, малки количества зърнени храни. Мазнини: малки количества зехтин и олио от рапица.

Лоши“ храни

(консумацията им е непрепоръ­чителна и силно ограничена)

 • Червени меса, тлъсти меса и всякакви субпродукти, яйчени жълтъци, моркови, царевица, стафиди, банани, папая, манго, повечето плодови сокове, хляб, ориз, тестени продукти, картофи, пълномаслени млечни продукти, газирани и дие­тични безалкохолни напитки, алкохол, кафе и други напитки, съдържащи кофеин.

 

 

 

 

Това става ли още за ядене?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар