Глисти или тения – как да различите симптомите

Ти лайф за Лекува

Появата на глисти и тения, дори и през този сезон, не е изключена. Затова наблюдавайте внимателно симптомите


Глисти

При наличието им първите признаци може да са подвеждащи – явява се кашлица, която прилича на бронхит. Тя преминава бързо, но следващите симптоми са голяма умора, болки в корема, диария, нервност.

Детето може да се зарази, когато яде ягоди, къпини, малини, други плодове и зеленчуци, които растат ниско и от почвата по тях са полепнали яйца на глисти. Те попадат в тънкото черво и излюпват личинки, които пробиват чревната стена и по кръвен път се пренасят до черния дроб и в белите дробове. Чрез слузния секрет на бронхите попадат в храчките, а при преглъщане отново отиват в червата.

Диагнозата се поставя от педиатър, който предписва и лечение.

За профилактика родителите трябва да следят детето да не слага в устата си мръсни предмети и да си мие редовно ръцете. Обилно обливайте с вода плодовете и зеленчуците.

Тения

Заразяването става при поглъщане на ларви на плоския червей Echinococcus, попаднали по храна. Червеят се пренася от кучета и домашни животни.

Признаците за ехинококоза са умора, липса на апетит, болки в корема,
понякога диария.

Лечението е продължително и се провежда под лекарски контрол. След това детето трябва да се наблюдава в продължение на месеци.

За да не допуснете зараза, месото, особено телешко и свинско, трябва да минава през дълга термична обработка. Домашните животни задължително се ваксинират. Стриктно следете за хигиената вкъщи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар