Давайте право на избор, докато детето ви е малко!

Ти лайф за Лекува

Давайте право на избор, докато детето ви е малко, за да може да взима решения, когато порасне

Ядосвате се, много се ядосвате – синът или дъщеря ви вече е завършил 11 клас, а още не може да избере какво иска да следва. Опитвате се да се успокоявате, че все пак има още около година, но се чудите дали пък някъде не сте направили грешка във възпитанието, та детето ви е толкова нерешително.

Нищо чудно да не сте се усетили, че сте влезли в класическия капан за родители – в стремежа си да предпазят наследника те никога не са го оставили сам да избира, да взема решения и да носи отговорност за тях.

Защо да се мъчи…

Това е по-честият случай. Макар че го има и другият – мама и/или татко са толкова властни и убедени в непогрешимостта си, че винаги командват. Дори не им хрумва да питат детето за желанието и мнението му. А пък да го оставят да участва в семейно обсъждане на планове – това им се вижда излишно разглезване или губене на време.

Психолозите твърдят, че способността да се преценяват обстоятелствата и значимостта на всеки факт, да се анализират аргументите, собствените желания и собствените сили, да се предвижда евентуалният риск и т.н. се тренира от ранна възраст. За да се научи детето да избира, родителите трябва да му дават възможности за това. Наистина още от бебе.

Когато е на около половин година и му поднесете две дрънкалки, вероятно то ще посегне към по-ша-рената. След някой и друг месец ще вземе тази, за която му е направило впечатление, че издава по-интересен звук. Постепенно ще се научи да избира разумно и да решава правилно.

Ще трупа опит често по метода на пробата и грешката, но това не бива да ви плаши. Ако вие избирате вместо него, ако винаги му налагате вашите решения, защото по-добре знаете какво е добро, ще го лишите от ценно умение, което е особено нужно цял живот.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар