Заразен ли е разводът?

Едно от най-честите психологически обяснения защо разводът е заразен е, че у човека е заложен инстинкт за подражание


Той се старае да прилича на приятелите, колегите и роднините си, които смята за авторитети, за да заслужи тяхното одобрение.

Георги вече не иска да е мъж „под чехъл“, въстава срещу командорещата го съпруга и се развежда. След неговия революционен акт приятелите и колегите му, които смятат, че са в същото положение, добиват смелост и решават да го последват, като взаимно си дават сили. Или Цвета се развежда, защото нейна приятелка е дала пример, че мъж, който не уважава жена си, не бива да бъде търпян. И цялото й обкръжение я подкрепя в това.

Много ясно, че с положителните емоции е обратното

Когато видят хармонична двойка, хората започват да вярват в любовта. Дори приятелите им да имат някакви проблеми, фактът, че ги преодоляват, кара всички наоколо да смятат, че когато двама се обичат, всичко е възможно. А разводът на близки припомня, че приказките може и да нямат щастлив край.

Американското научно изследване е от дългите -започнало е още през 1948 г. Няколко поколения учени са следили 70 години 12 000 американци от град Фрамингам, Нова Англия. Проучени са корелации между роднини, приятели, колеги. От изводите излиза, че става дума не просто за зараза, а направо за епидемия.

Според обясненията на д-р Роуз Макдермот, обобщила резултатите от десетилетното изследване, не само разводът на близки приятели е заразен. Заразно действа и примера на известни личности.

Колкото повече разведени хора познавате, толкова по-голяма е вероятността и вие да ги последвате, заключава д-р Макдермот.

Ако обърнете поуката, изглежда, че
е колкото повече щастливи двойки другарувате, толкова по-вероятно е и вие да сте щастливи.

Затова не се чувствайте виновни, ако се отдалечавате от приятели, които се развеждат. Излиза, че съзнателно или несъзнателно постъпвате много мъдро. Това вече е научно доказано.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар