Колкото по-рано научите детето да цени парите, толкова по-лесно ще се справя с живота

Ти лайф за Лекува

Повечето тийнейджъри са наясно с всичко, включително с това колко трудно се сдобиваме с парите

Young girl with dollars

Първо е нужно да се облечем и обуем, да излезем от вкъщи, да идем до банкомата, да си намерим картата, да си спомним паролата. И хоп – банкнотите се показват. Толкова е просто, а такава врява се вдига за парите!

Дори да не му личи, вашето уж пораснало дете има горе-долу такава представа за „изкарването“ на пари. Колкото и пъти да сте се прибирали претрепани, ядосани, отчаяни от работа, то не прави първосигнална връзка между труда и финикийските знаци, ако не е работило и не е получавало пари за това.

Има чудесен начин да му покажете как бързо летят парите и колко е важно да ги цени

Поне един месец правете писмен семеен бюджет. В едната графа напишете приходите, а в другата всички най-важни разходи: режийни, за храна, облекло, транспорт, уроци и курсове, погасяване на кредити, джобни за тийнейджъра и т.н. При възможност оставете известна сума пари за непредвидени разходи.

Пак при възможност предвидете разходи за удоволствия. Дефинирайте ги цялото семейство заедно. Някои решават, че не могат без книги и театър, други-без платени спортни канали, трети – без да пътуват. Постарайте се да постигнете консенсус за това.

Щом веднъж приемете как изглежда месечният семеен бюджет, трябва всички да го спазвате. В противен случай няма да : постигнете баланс – т.е. приходите ще се окажат по-малко от разходите.

За да довършите урока, през , месеца всички записвайте по дати за какво колко сте похарчили

Така на тийна ще му е ясно какви суми летят за ток, парно, вода, телефони, бензин – онези невидимите разходи, които някак си рядко се забелязват.

Когато тийнът е достатъчно голям, използвайте всяка възможност да го изпращате той да пазарува и да плаща сметките. Така ще види реално как се стопяват онези 100 лева, които му изглеждаха като една камара пари в ръката и които си представяше във вид на нова игра за плейстейшъна например. Нека, когато се върне вкъщи, сам впише разхода в съответната графа.

Тийновете имат добра визуална памет. Този тефтер – на хартия или в компютъра, ще им помогне да си представят лесно къде отиват парите и да ценят повече всяка стотинка.

Добре е да го научите да управлява и джобните си. Ако до 5-6 клас сте му давали по 2-3 лева на ден, може да вдигнете сумата и да го оставите да обядва с тези пари. След като пет пъти се върне озверял от глад вкъщи, на шестия път ще си помисли дали да си купува дъвки и чипс или да се нахрани поне със сандвич.

Някъде на 14-15 може да го оставите сам да си купува нови дрехи и обувки с определен бюджет. Това е начин да свикне да разпределя парите си така, че да има всичко нужно в гардероба си

Много е важно тийнът да си представи разпределението на семейните приходи и разходи. Но това, което най-сигурно ще го научи да цени парите, е личното му усилие да ги изкарва. При първа възможност му помогнете да си намери почасова работа. За да го мотивирате, може да се наложи да прибегнете до някои неприятни условия – например, щом иска скъп телефон, маратонки, монитор за компютъра, нека сам да изкара парите за тях. В началото може да му помогнете – на всеки 100 лева добавяйте 20 лева от вас, да речем.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар