Полезни съвети: Как да научите детето да смята?

Ти лайф за Лекува

Още от ранна възраст можем да учим детето да смята и да разрешава само проблемите си. Ето някои съвети как да възприемете с лекота боравенето с цифрите.

Не е лесно да подпомогнете детето, което греши в сметките, защото това, което е елементарно за възрастните

математика

Как да започне малчуганът да смята с лекота?

хора, за малчуганите е много сложно. Как да започне малчуганът да смята с лекота, без да греши и да не ползва калкулатор – механичен или електронен, който е достъпен за всеки?

Важното е детето да получи базови знания за числата (да разбере, че числото 14 е равно на 10+4, а 20 е равносилно на две по 10.) Първо научете детето да борави добре с числата до 10, като разгражда десетката на съставните числа: 1+9,2+8 и т. н. Овладеят ли тези калкулации, децата по-бързо ще могат да работят с числата и да пресмятат.

Задължително е хлапето да запамети таблицата за умножение, като се научи най-напред да се справя поетапно със задачи със събиране, изваждане, деление и умножение с числото 2 и с числото 5.

Не е еднакво дали детето смята наум или пише. Много по-лесно е да му обясните, че 2×36 е равно на два пъти 30 и два пъти 6, което прави 72, отколкото да се опитва наум да направи изчислението.

Сметки наум

Трябва да се търсят интелигентни и занимателни начини за боравене с числата. Примерно, ако детето трябва да прибави 9 към дадена цифра, ще му е по-лесно и ще го направи безпогрешно, ако добави 10 и извади 1.

При изваждане много по-лесно е да се обърне процесът. Ако детето трябва от 14 да извади 8 и това го затруднява, накарайте го да намери колко трябва да прибави към осмицата, за да стане 14.

Не карайте хлапето насила да смята наум. Научете го да прави различни по-лесни комбинации с числа, като по този начин то ще допуска по-малко грешки.

Ако отговаря машинално

Задачите с условие често затрудняват малчуганите, защото те наизустяват таблицата за умножение и деление, зазубрят как да изваждат и събират. Отговарят механично, без да се опитват да разберат условието на задачата. Затова не им се карайте и не ги упреквайте, а изчакайте да извършат калкулацията, макар и грешно. Едва тогава им обяснете къде грешат.

Примерно, ученикът трябва да пресметне колко билета е имал Иванчо, след като е загубил 25 и са му останали 18. Детето ви е категорично, че резултатът е 7. Попитайте го спокойно какво означава тази цифра и защо е предпочел да извади билетите? Най-добре е образно да му помогнете да си представи ситуацията.

Така ще научите хлапето, че има разлика между механичното смятане и извършването на операция, която има смисъл.

Научете детето да мисли!

Малките ученици често протестират, че не е нужно да се учат да смятат, след като има калкулатор. Обяснете на детето си, че то взема шапката си, за да не му е студено, пише „Жуpнaл“. А за какво мисли, когато умножава? Тогава ще разбере, че смятането не е просто математически отговори, а е начин да се разсъждава, за да се реши задачата.

Защо малките грешат?

Защото ги караме да заучават операциите, а не да ги разбират. Давайте на детето простички и нагледни примери. Да речем: колко лева ще има в портмонето, ако към 3-те добавите още 6 лева? Попитайте го, ако членовете на вашето семейство са на масата, колко чинии ще трябва да сложи още, ако дойдат и леля, чичо и двете им деца на гости. Житейските ситуации учат най-добре.

Питайте детето: „Ако искаш да си купиш две вафли, колко стотинки трябва да ти дам?“ Математиката може да се учи чрез игра.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар