Тези съвети ще ви насочат как децата ви да бъдат приятели!

Децата в едно семейство много лесно могат да се превърнат във врагове, ако родителите допускат да показват много различно отношение към тях. Какъв е правилният подход, за да бъдат отношенията на децата ни приятелски. Ето малък списък със съвети.

Възпитание на децата

Възпитание на децата

Поощрявайте помощта и грижата:още когато се появи второто дете, понякога молете голямото да ви помага – например да подаде играчка, да донесе пелена. Обърнете внимание на това, че малкото известно време няма да може да прави нищо само и всички трябва да му помагат. Не го дръжте далече от бебето, а му позволете да го гали и гушка, като, разбира се, му обясните правилата за безопасност по отношение на бебето. А когато малкото поотрасне, учете го и то да помага на голямото.


Не забравяйте по-голямото: в ситуациите, когато малкото дете истина има нужда от повече внимание и грижа от ваша страна, не игнорирайте по-голямото. Не забравяйте, че появата на малкото дете не превръща първото дете в зрял човек, затова не го обвинявайте за това, че не може да ви помогне в нещо, да почака или потърпи. Това, че се превръща внезапно в кака или батко, не означава, че на голямото ви дете вече не са му нужни грижа и внимание.

Показвайте им, че ги обичате еднакво,но не пропускайте да подчертавате хубавите качества на всяко, за да може да усеща своята индивидуалност. Не ги сравнявайте – това ще ги накара да се състезават помежду си.

Нека знаят, че са „в един отбор“- давайте им задачи, в които всяко да може да покаже качествата си, като действат заедно. Подчертайте колко са важни съвместните усилия и покажете колко ви е зарадвало това.

Не им слагайте трайни определения от типа „нашият спортист“, „математик си ни ти“- така детето може да се фокусира само върху това, а другото лишавате от възможността да се прояви в същата област.

Обръщайте внимание на всяко от децата си:колкото и да сте заети в ежедневието, отделяйте поне малко време на всяко дете.

Дори час-два седмично насаме с всяко хлапе ще му даде възможност да разбере колко е важно за вас.

Не се намесвайте в конфликтите им:само им обяснете в какво грешат и предложете на едното да успокои другото например. Така ще разберат, че могат да се справят в спорове. Научете децата си правилно да изразяват чувствата си едно към друго. Обяснявайте им, че не трябва да се обиждат и да се бият, но едновременно с това трябва да изразяват чувствата си и да могат да се извиняват, ако обидят другия.

Подчертавайте колко е важно семейството:не пропускайте да казвате на децата си, че всички в семейството, колкото и да се карат, винаги ще си помагат и ще се обичат.

Нека всяко от децата ви си има свое пространство: може да е кутия с играчки, или някое кътче в стаята. Нека всяко дете има и свои лични играчки, но да имат и общи. Това повишава у децата чувството за отговорност и самоконтрол, от една страна, а от друга, ги учи да споделят.

Провокирайте различни игри:децата невинаги успяват сами да измислят на какво да играят заедно, за да е интересно за всяко от тях. Можете да ангажирате вниманието им с някаква идея, която да ги увлече и да им даде възможност да прекарват време заедно.

Приятелските отношения между децата се градят само с общуване и взаимодействие. Бъдете в ролята на посредник между децата си и им помагайте да градят в отношенията си взаимно разбиране и добри чувства.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар