Нежно докосване

За да е във форма от здравословна и хигиен­на гледна точка, най-скъпото ти цвете се нуждае от специална грижа. Виж кой е задъл­жителният път, който трябва да извървиш от лекарския кабинет до ежедневния душ.

БЪДИ СТРИКТНА

Ако държиш дa cи спокойна за здравето на интимните си местенца, задължително отделяй време за профилактичен преглед при гинеколог поне веднъж на 6 месеца, дори да нямаш конкретни оплаквания. Не си мисли, че опасностите винаги са придружени със симптоми. Бялото течение например е нещо съвсем нормално, но ако забележиш по-различен цвят, плътност или миризма, веднага се консултирай със специалист. Старай се всяка година да си правиш цитонамазка – изследване на микросредата на влагалището, което установява наличието на предракови клетки в най-ранен стадий.

ПОД ДУША

Обикновените сапуни рязко намаляват способ­ността на влагалището да се защитава от бактериите, затова избягвай употребата им. Някои гинеколози дори препоръчват интим­ните зони да се мият единствено с чиста вода. Ако все пак държиш да използваш измивен продукт, избери специализирана интим­на козметика. Препоръчват я особено при по­нижен имунитет, менопауза и бременност.

„ОНЕЗИ“ ДНИ

По време на месечния цикъл трябва да си още по-стриктна в поддържането на интимната си хигиена. За да се чувстваш максимално ком­фортно и да се предпазиш от евентуални въз­паления, редувай употребата на тампон с превръзка, като ги подменяш на няколко часа, а през нощта винаги използвай превръзка.

ГЛАДКО УСЕЩАНЕ

Обезкосмяването на интимните зони е де­ликатен момент заради нежната и чувстви­телна кожа, която лесно може да се раздразни

Самобръсначката несъмнено е най-бързи­ят начин за премахване на нежеланото окос­мяване. Използвай специална дамска пяна за бръснене с омекотяващо или охлаждащо дей­ствие, след което нанеси подходящ успокоя­ващ лосион за след депилация, без алкохол.

Обезкосмяването с епилатор е по-трай­но, но крие риска от подкожно врастване на веднъж отскубнатите косъмчета. За да намалиш тази опасност, редувай епилацията с бръснене и редовно ексфолирай кожата си.

Коламаската е предпочитана заради по-дълготрайния си ефект и отслабването на космената структура, но процедурата е болезнена – особено при първите няколко тре­тирания. Непосредствено след отскубването на косъмчетата не нанасяй успокояващи лосиони, защото може да запушат все още отворените пори и да предизвикат обриви.

Лазерното обезкосмяване претендира, че разрушава косъма от корена, спирайки пов­торното му израстване веднъж завинаги. Но до достигане на желания резултат се изисква постоянство и набор от процедури.

 

НЕ ЗАБРАВЯЙ: Обезкосмявай деликатната си зона само в реномирани салони с безупречна хигиена!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар