Забравете за тлъстите меса при инфекция на пикочните пътища и цистит

Кажете ми, какви сред­ства и методи се пред­приемат при лечението на цистита? Преди шест месеца ми откриха цист и вече няколко пъти ми сме­нят антибиотика, но нищо не се променя. Какъв съвет ще ми дадете? Аз мисля, че са сбъркали диагнозата ми.

Деляна Костадинова – Пловдив

Важен метод за диагностиката на цистита е изследването на прясно взетата урина, върху която се прави посявка на флората и на чувстви­телността й към анти­биотиците. За най-информативно се счита ендоскопското изслед­ване на пикочния мехур – цистоскопия, която се прави от уролога. На­личието на цистит при стерилна урина е повод да се направи диагно­стика за туберкулоза на пикочната система.

Най-напред.при та­кова възпаление лека­рите предписват ан­тибиотици заради бак­териите, но това не изключва лечението и с уросептични медика­менти – нитрофурани и др. Разбира се могат да се приложат и рецепти от фитотерапията. Особено важна за ле­чението на цистита е диетотерапията. От менюто си болният трябва да изключи про­дуктите, който раздраз­ват пикочните пътища – зеленчуци, които съ­държаш етерични масла, и богати на киселини лук, чесън, ряпа, хрян. спанак, лапад и др.

При цистита особено важно е да се спазват изискванията за профи­лактиката: лична хигие­нна на половите органи и преодоляване на запека, който може да доведе до хронифициране на болестта. Самолечението при цистита е недопустимо, защото може да усложни възпалителния процес, а и по-нататък да затрудни лечението. Не бива да разчитате на топли процедури като вани, сауни и други при домашни условия, защо­то те могат да доведат до кръвотечения от пи­кочния мехур. Задължително е след установяване на причината за цистита да се започне с адекватно лечение и тогава прогнозата ще бъде добра.

 

ВНИМАНИЕ!

Съществува мнение, че ряпата унищожава гнилостните микроорганизми в бъбреците и пикочните пътища, но да се злоупотребява с този зеленчук по време на криза, не бива. Избяг­вайте сладкишите, подправките, тлъстите бу­льони от месо, риба, гъби, за бирата просто се забравя. Ако болният няма противопоказания като сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане, е добре през целия ден да пие обилно вода – повече от 2,5 литра. Лечението по този начин трябва да продължи от 5 до 10 дни.

 

ВАЖНО!

Проблеми с бъбреците и пикочните пътища мъчат всяка втора българка, показва статистиката. В аптечната мрежа вече има продукт, който успешно може да спре дискомфорта в бъбреците и пикочните пътища. Това е Урохелп /Urohelp/ – хранителна добавка, която съчетава действието на 3 активни съставки за лечение на цистит и подпомагане на бъбреците и уринарния тракт.

 

Съветите на Урохелп:

Пазете се от простуди и избягвайте храни, които дразнят стената на пикочния мехур – газирани напитки, лютиви и солени храни. Препоръчваме Ви да пиете колкото се може повече вода.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар