Гаджето на тийна иска да преспи у вас: как да се справите със ситуацията

16-годишният ви син си има приятелка от няколко месеца. Съученичка му е, вече се познавате – симпатично момиче, нямате забележки към поведението и възпитанието му

Съвсем наясно сте и че правят секс, докато не сте вкъщи, припомнили сте на тийна лекцията за безопасност.

Но тази вечер минава 10 часа, а Лена не си тръгва. Намирате повод да извикате сина си вън от стаята му и изненада – гаджето ще остане да спи у вас. Понеже ще учат до среднощ и утре от ранни зори.

Естествено е да изпаднете в почуда как да реагирате. Не сте родители „консерви“. Но дали пък няма да е прекадено либерално да приемете за напълно в реда на нещата 16-годишни да спят под вашия покрив във ваше присъствие?

Ще трябва бързо да мислите, защото е за първи път и от вашата реакция зависи тийнейджърското поведение по-нататък

Бъдете сигурни, че ви пробват. И ако вие и родителите на гаджето допуснете без съпротива да нощуват заедно, ще стане редовна практика поне докато не им омръзне.

Синът ви поставя пред почти свършен факт, но гаджето е на една ръка разстояние и никак няма да е добре да стигнете до кавга. После ще си приказвате с наследника не трябваше ли предварително да ви уведоми и да обсъдите кой възнамерява да нощува в дома ви, сякаш е част от семейството. Сега нямате право да отсечете „Никакви такива, Лена да си тръгва“, защото направо ще скъсате отношенията. Той смъртно ще се обиди, че гоните приятелката му. Момичето също ще се засегне.

Като разумни възрастни хора обаче сте длъжни да попитате Лена „Родителите ти знаят ли, че ще нощуваш у нас и разрешават ли“. Подчертайте „у нас“, не правете грешка с въпрос от сорта „знаят ли, че няма да се прибираш“. Може родителите да са уведомени, че ще спи при приятелка, с която ще учат до късна доба и от ранни зори. Не че изключвате възможността да ви се сервира лъжа какво точно са разрешили, но все пак я понамалявате, като конкретизирате въпроса.

Може майката и бащата на момичето наистина да нямат нищо против тя да остане на спи при гаджето си в присъствието на неговите родители

Това не означава и вие да приемете същия либерален подход, освен ако не ви идва отвътре. Щом имате колебания и ви е нужно време да осмислите и обмислите, да се посъветвате двамата с мъжа ви, изберете хитър междинен вариант.

С готовност се съгласете девойката да остане да спи ъ в стаята на сина ви и идете да смените чаршафите

A на него му постелете в хола на дивана. Вероятно тийнът ще се нацупи и даже ще ви обвини в лицемерие – на какви се правите, като сте съвсем наясно, че с гаджето му правят секс. Вие кротко отвърнете, че настоявате на разделно спане тази нощ, а всичко друго ще обсъдите, когато останете насаме семейството.

Ако не срещнете открит бунт, няма нужда няколко пъти да ставате, за да проверите дали се изпълнява легловото разпределение. В някакъв момент синът ви наистина ще се премести на дивана в хола. Иначе щеше директно да откаже настаняването.

Още на следващата вечер проведете семейния разговор

В началото миролюбиво заявете, че по принцип нямате против, ако и когато много се налага гаджето да остава да спи у вас или той у тях. Но всъщност тийнът трябва да разбере от всичко, което казвате, че едно е приятелката му да идва на гости, да прекарват много време заедно у вас и у тях, да правят секс. Съвсем друго е да нощуват под един покрив. Това вече е съвместно съжителство и е знак за сериозно обвързване. Много сериозно, защото присъединява гаджето към семейството си.

Съвсем директно попитайте тийна сигурен ли е, че на 16 точно това иска

Всъщност става дума за етап, до който нормално се достига на по-късна възраст и след по-дълги отношения. Пък и след доста повече натрупан опит. Пък и след като човек си осигури образование, работа и пари, за да заведе жената в самостоятелно жилище, а не в детската си стая. Пък и вашият дом да не хотел…

Не продължавайте, защото ще забиете в грешна посока и ще предизвикате обвинения в неразбиране, голям скандал, някакви закани „Край, изнасям се от вкъщи“.

Забележете, че за да имате успех, според психолозите трябва да говорите не за вашите, а за неговите чувства

Да, смятате, че за него е рано да се обвързва, а за вас е късно да имате още едно дете, колкото и да харесвате приятелката му. Но целта е да накарате тийна да се замисли колко точно е влюбен, какво печели и какво жертва, като с Лена ще са залепени ден и нощ.

Дори да си ги мислите, не употребявайте думи като „прилично“, „неприлично“. Синът ви веднага ще каже, че сте с остарели схващания и ще се скарате.

Не бъдете и твърде ларж, като му изтъквате, че ще е по-добре да си „поживее“, а не да се обвързва прекалено още с първото сериозно гадже. Ще се възмути, понеже смята, че е влюбен завинаги.

В никакъв случай не си позволявайте коментари от рода на „Ама какви са тези родители, които позволяват дъщеря им на 16 да спи при семейството на приятеля си“

Това си е тяхна работа, вие се разберете с вашето си дете. И то така, че да не навредите на отношенията си.

Специално подчертайте, че предпочитате да се прибира да спи вкъщи, не да остава при приятелката си. Съвсем не е сигурно, че родителите й са щастливи от това, макар и да не го показват. А и неизбежният „бонус“ е, че неговите нощувки в техния дом още повече засилват обвързването.

През цялото време става дума за син, защото въпреки равенството на половете на теория на практика с дъщеря случаят е по-различен. Повечето бащи започват да гледат зверски първото й гадже, дошло просто на гости, та камо ли готвещо се да нощува в „детската стая“. Все пак тактиката е приблизително същата – предложете на младежа да спи на дивана в хола, после говорете подробно с дъщеря си.

И се надявайте тийнът, независимо от какъв пол е, да ви разбере, че не заради недоверие към него и гаджето му или заради мухлясали морални схващания, а просто заради здравия разум смятате, че на 16 съвместното съжителство е леко подранило и доста ограничаващо за всички от семейството.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар