Какво е серозен отит?

Серозен отит се среща често при децата като следствие от типични зимни зарази. Може да е остър или хроничен

серозен отит

Острият проличава веднага – при него има болка в едното или в двете уши.

Хроничният протича коварно – без болка, а това води до ненавременното диагностициране и лечение. Последствието обаче може да е намаление на слуха.

Това е негнойно заболяване на средното ухо. Характеризира се с натрупване на слуз в тъпанчевата кухина и точно то води до намаляване на слуха.

Серозен отит може да засегне само едното или и двете уши.

Кухината на средното ухо е изпълнена с въздух и в нея са разположени трите слухови костици, т.нар. слухова верига. Функцията й е да предава звуковите трептения от тъпанчето на вътрешното ухо, където те се трансформират в нервни импулси. Средното ухо чрез евстахиевата тръба се свързва с носоглътката. Кухината на средното ухо и евстахиевата тръба са покрити с лигавица, богата на слузни жлези. Когато се наруши тяхната нормална функция, се отделя слуз, която изпълва кухината. Тя блокира слуховата верига и човек започва да не чува. В по-късния стадий настъпват невъзвратими нарушения и сраствания на слуховите костици.

Причините за развитието на хроничния серозен отит не са напълно изяснени

Знае се, че той е тясно свързан с възпалителните процеси на горните дихателни пътища (риносинуити, тонзилофарингити). Друга причина може да бъде алергия, която води до дисфункция на евстахиевата тръба. Наличието на трета сливица също е рисков фактор.

След 7-10-дневно лечение на хроничен серозен отит, дори детето да няма оплаквания, е необходим преглед от специалист. Той трябва да прецени дали да се продължи терапията.

За разлика от хроничния, острият серозен отит се проявява с болка в ушите. Той обикновено се съчетава с бактериална инфекция в носа, синусите и третата сливица. При силна инфекция ухото може да протече – слузесто-гноен секрет изпълва външния слухов проход.

Това е ясен симптом за остър отит, който трябва да се лекува от специалист по уши-нос-гърло.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар