Безобидни навици, които развалят очите

Очите са сложна система с огромна роля – 80% от сетивната информация за човека се осигурява само от зрението

Когато здравето на очите се влоши, драстично се влошава и начина, по който виждаме, както и качеството на живот.

Задължително е профилактични прегледи на очите да се правят редовно. Посещението при офталмолог е добре да започне в най-ранна възраст, защото има много наследствени болести, които засягат зрението. Някои са лечими, ако се установят още у бебето.

При хората, които смятат, че нямат проблеми, интервалът между прегледите не бива да е повече от 2 години. Както е известно, възрастта се отразява на очите. Ако работите с компютър, трябва да сте още по-стриктни към прегледите. Щом вече е установен някакъв проблем, непременно спазвайте графика, определен от офталмолога. Когато редовно изследва състоянието на очите, специалистът може да предписва други диоптри за очилата например. Навременната диагностика помага за идентифициране на заболявания в ранен етап, когато усложненията могат да бъдат предотвратени.

Лекарите казват, че има уж безобидни навици, а всъщност много вредни за очите

Често ги търкате. Механичното въздействие води до изкривяване на роговицата. Тя придобива неестествена форма, която трудно се коригира. Освен това ръцете ви не са чисти. Може да внесете инфекция, което води до заболявания като конюнктивит например.

Ако очите ви сърбят, е възможно да страдате от сухота. Тя най-често се появява при постоянно взиране в екран. Старайте се да докосвате рядко очите си, макар че ви сърбят и
бързо идете на преглед. Нека офталмологът ви предпише какви капки да използвате.

Не носите слънцезащитни очила. Те са ви досаден аксесоар, за който трябва да внимавате да не го загубите, като не ви е на носа. Но слънцето особено през лятото може да нанесе вреда на очите. Затова е по-разумно да си купите качествени очила и редовно да ги носите.

Използвате некачествена козметика. Най-щадящо е да предпочетете продукти с натурални съставки за цялата околоочна зона, за да няма вредни вещества, които дразнят и
увреждат очите.

Особено опасна е козметиката, ако е с изтекъл срок на годност. Много внимавайте със спиралата. Тя може да инфектира очите ви, щом са минали повече от 6 месеца след отварянето. Стари моливи, сенки и други видове грим водят до алергия.

Пушите. Това малцина смятат за безобиден навик, но мнозина пушачи не си дават сметка колко опасен за очите е порокът им. Най-масовото заболяване, свързано с никотина, е дегенерация на макулата -увреждане на ретината на мястото, където се формира централното зрение. При хората над 60 дългогодишното пушене силно увеличава риска от катаракта.

Източник: www.goodhousekeeping.com

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар