Няма по-подходящ продукт за подхранване на косата от яйцата

Яйцата са богати на витамини и минерали, могат бързо да възстановят повредената от атмосферни влияния и неправилни грижи коса


Яйцата насищат косата с влага, правят я мека и бляскава.

Аминокиселините и лецитинът в яйцата са универсално лекарство за всеки тип коса. Проникват в дълбочината на косъма, хранят го, справят се с цъфналите крайчета. Витамините от В група стимулират растежа и заздравяват корените. В жълтъка има витамини А и Е, които имат хидратиращо действие, справят се и с пърхот.

Жълтъкът се използва при всеки тип коса, а белтъкът е по-подходящ за мазна. Той регулира действието на мастните жлези за дълго.

Яйчените маски може да се правят и профилактично, без да имате някакви проблеми с косата. Така ще съхраните пищността и блясъка й. Яйцата трябва да са със стайна температура. Разбивайте ги много добре – да станат въздушни. Нанасяйте маската на суха и чиста коса. Измивайте с хладка вода – от гореща яйцата ще се сготвят.

Подберете състава на маските според проблема, който искате да решите

За суха коса смесете 1 жълтък с 1 ч.л. леко затоплен мед. Добавете половин ч.л. рициново, репейно или бадемово масло. Равномерно разпределете по дължината на косата и сложете шапка за баня. Дръжте поне час. Маската е най-ефективна при редовно прилагане.

В разбит жълтък сипете 1 с.л. коняк и 3 капки ефирно лавандулово масло. Втрийте много добре в корените и разнесете остатъка по косата. Измийте след 30 минути само с вода, няма нужда от шампоан. Добре е накрая да изплакнете с отвара от липа.

Ще стимулирате растежа с 2 с.л. суха горчица, добре разбъркана със същото количество вода. Добавете 1,5 ч.л. кафява захар, разбита с 1 жълтък. Не прекалявайте със захарта, защото ще засили паренето на горчицата. Ако сте с чувствителна кожа, добавете 1 ч.л. базово масло (зехтин, бадемово). Ефективността на маската ще засилите е 5 капки ефирно масло от розмарин или 3 от канела. Нанесете само на корените, ако не сте добавили масло. Ако косата е много мазна, може да я намажете цялата. Дръжте около час и старателно измийте. Същия ефект има и настойката от лют пипер вместо горчица.

Добре действа при прекадено омазняване на корените смес от 200 грама кисело мляко и 1 разбито яйце. Нанесете на суха коса. След 20-30 минути измийте с шампоан. Тази маска подхранва и хидратира много добре.

Съчетаването на най-по-лезните за косата продукти има комплексно действие

Към 1 жълтък добавете 3 с.л. зехтин, по 1 ч.л. ябълков оцет и мед. Втрийте в корените, разнесете по косата и след 20-30 минути измийте.

Ще върнете блясъка на опърлената от боядисване коса с 1 жълтък, 2 с.л. масло от жожоба, по 1 ч.л. глицерин и ябълков оцет. Много добре намажете, затоплете и след половин час измийте е шампоан.

При косопад помага смес от 2 жълтъка, 1 с.л. мед и 1 настърган лук. Втрийте много добре в корените и затоплете за 30-40 минути. Измийте с шампоан и изплакнете с отвара от коприва.

Източник: ayzdorov.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар