FOMO: как да се справите с желанието непрекъснато да купувате нещо

Феноменът FOMO (fear of missing out), страх от пропускане представлява натрапчиво безпокойство, че човек пропуска възможност за социално награждаващо изживяване

FOMO ефективно се използва големите компании в надпреварата им за клиенти и зрители.

Мнозина се опасяват, че могат да похарчат парите си напразно, като купят нещо днес, а после го намерят по-евтино. Затова маркетолозите използват фразата „ще ви върнем парите, ако стоката не ви хареса“ или „ако откриете продукта на по-ниска цена, ще ви върнем разликата“. Това дава своего рода гаранции и снема страха, че ще похарчим повече, отколкото стоката струва.

Възможност да пробваме безплатно

Друг инструмент е пробният (тестов) период – тествате стоката известно време. Това е своего рода кукичка за потребителите шарани. Хората се съгласяват, тъй като се страхуват да не пропуснат възможността да се възползват от отличната услуга. След това някак машинално удължават срока, а някои просто забравят, че са в пробен период.

Авторитет

Хората вярват на продукти и услуги, които са получили признанието на експерти. В своите стратегии компаниите често използват фрази като „този продукт е одобрен/разработен/ тестван/препоръчан от водещи стоматолози/ дерматолози“ и т.н. Още по-убедително изглежда, ако се добавят цифри. Например кремът е препоръчан от 35 000 козметолози от цял свят. Съгласете се, че е трудно да не повярва човек.

Всички искат дефицитни стоки

В човешката природа е заложено да искаме това, което е в ограничено количество – време, услуги, стоки. Маркетолозите използват тази наша особеност в своя полза. С помощта на фрази като „остават само 15 дни от промоцията“ или „остават само 3 апартамента в този блок“ те подтикват клиентите към импулсивни действия. Често купувачът е готов да се сдобие с нещо сега, за да не изпусне „келепира“. Подобни фрази блокират способността ни да разсъждаваме трезво. Човек си мисли: по-добре е да получа изгода сега, отколкото да съжалявам за загубата после. Още по-голям натиск за вземане на решения и създаване на ефект на паника създава таймер за обратно броене.

Вече всички го имат!

Търговските стратегии са ориентирани към отклика на психиката, че ако мнозина са се доверили, значи стоката е действително добра. Причината е в устройството на човешката
природа и в базовите инстинкти за безопасност. Това е призив да станете част от болшинството. Например фразата „нашият продукт е закупен от повече от 1 милион души по целия свят“ или „този продукт е купен от 34 000 души за последните 24 часа“ подтиква към съответна-. та реакцията.

Всички искат да caVIP

Друг мощен лост за въздействие е желанието на човека да е част от избраните -VIР програми, клубове на привилегированите, затворени общества. Всичко това благодарение на желанието да притежаваме вещи или опит, с които никой друг не разполага или са достъпни само за ограничена група. На специалистите им остава само умело да ни манипулират, показвайки, че имаме възможност да станем част от определено елитно общество. Например получаване на членство в клуб или VIР абонамент. „В чест на нашия юбилей приемаме допълнително 10 нови членове на нашия клуб. Такова предложение се прави веднъж на четири години“. Е, как да не се запишеш!

Никой не иска да е в периферията

Навярно сте виждали как много компании и блогъри се съревновават кой по-ярко ще реагира на новините. Това се прави, за да бъдат забелязани. Оперативната реакция на значими събития може да постигне вирусно разпространение на рекламата или разпознаваемост на акаунта. Тук вършат работа всякаква тема или събитие. Главното е навреме да забележиш и обиграеш тези моменти.

Ние сме от една кръвна група

Когато вълната дойде, най-важно е да я яхнеш. Всеки човек или компания, използващи хаштаг или стилизация, повишаван шанса да бъдат забелязани.

Източник: www.verywellmind.com

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар