Дъжд на сватбата: щастлива поличба за дълъг брачен живот

Дъжд на сватбата е щастлив знак. Каква е историята на появата и нюансите на суеверието?

Популярното вярване за дъжд на сватбата възниква в древни времена, когато все още е обичайно да се правят сватби веднага след прибиране на реколтата, тоест през есента. Факт е, че по това време на годината масите са били отрупани със сезонни зеленчуци и плодове, но времето се разваля и вали по-често. За да се превърне този недостатък на есенната сватба в добродетел, дъждът започна да се смята за добра поличба. И така това вярване се е задържало и до наши дни.

Има и друга версия за произхода на суеверието – религиозна. Тя е свързана с факта, че по-рано славяните са били езичници и са вярвали в божествената сила на природата. А Перун, богът на гръмотевицата, светкавицата, дъжда и вятъра, е почитан от всички славяни. Следователно дъждът в деня на сватбата е станал символ на одобрение от Бога, на щастлива поличба.

Какво означава дъжд за сватбата?

Народната поличба се тълкува по различни начини, тъй като се е предавала от поколение на поколение и е претърпяла промени. Ще дадем универсални интерпретации, които ще обяснят защо дъждът за сватба е добър.

Ако сутринта в деня на сватбата ръми, тогава младоженците ги очакват радостни събития. Въпреки че в деня на това тържествено събитие не може да бъде иначе! Но слаб дъжд следобед обещава на младите хора силен брак и пълно разбирателство в семейния живот.

Гръмотевиците са еквивалентни на шума от сватбеното тържество, а гръмотевичната буря е символ на връзката на земята и небето. Тъй като дъгата обикновено се появява след гръмотевична буря, това означава, че всяко недоверие и неразбирателство между съпрузите ще се разсее точно както се разсейват облаците в небето.

Проливният дъжд помага да се измият негативните събития в живота на младоженците. След него съпругът и съпругата ще забравят всички минали оплаквания, несгоди и беди и ще започнат да живеят заедно и да ценят връзката, която съществува между тях.

Ако по време на сватбата започне да вали дъжд и продължи три дни, това означава, че бракът ще бъде силен, без предателство и кавги.

Летният дъжд загатва за бърза поява на деца в брака, а пролетният за финансов успех. Дъжд на сватба през есента е късмет по време на медения месец.

Дъждът, който постепенно се преминава в сняг през студения сезон, е знак за предстоящо преместване. Той е един вид тест за силата на семейството.

Дъжд, който върви успоредно със слънцето, греещо в небето, обещава сватба без неприятни изненади.

Дъжд в предбрачната нощ предсказва, че в двойката ще царуват уважение, нежност и взаимност.

Богатството очаква двойката младоженци, ако след кратък дъжд в деня на сватбата на небето се появи дъга.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар