Крещенето облекчава стреса

Когото човек изпитва болка, страх или гняв, инстинктивно започва да крещи

Това е начин да разтовари психиката си. Не е добре приет в обществото като реакция, но науката твърди, че наистина помага. Психотерапевтите използват крясъците за лечение. Според тях пациентите достигат дори до най-дълбоко скритите си чувства, успяват да се изправят срещу страховете си от минали травматични преживявания, погребани някъде дълбоко в съзнанието им, и да облекчат страданието си.

Д-р Артур Янов, американски психолог и психотерапевт, обосновава този метод в книгата си „Първичната терапия“ и го практикува от десетилетия. Сред клиентите му има много известни имена.

Докторът се замислил, след като пациент му разказал за представление, на което актьор крещял на сцената, накарал публиката да прави същото, а накрая всички изпитвали невероятно облекчение. Въпросният пациент дори изиграл етюда, като се хвърлил на земята сякаш в транс. След виковете и писъците обаче ефектът бил видим.

Янков няколко месеца се колебал, после опитал на сеанс с друг пациент, когото накарал да направи същото. Той изглеждал като нов човек и това дало смелост на доктора постепенно да започне да прилага и да усъвършенства метода.

Психотерапевтът съветва да опитате, когато изпитвате голямо напрежение. Разбира се, най-добре без публика наблизо.

Легнете по гръб на пода върху килим или меко отделяло. Поставете възглавница под главата си.

Започнете да мислите за нещата, които са ви наранили или ядосали. Крещете, пищете, плачете, без да се сдържате. Не мислете как изглеждате отстрани. Може да удряте с юмруци по земята или да правите всичко друго, което няма да ви нарани.

След 2-3 минути би трябвало да върнете нормалното си дишане, да се успокоите и да се почувствате така, сякаш товар се е смъкнал от плещите ви.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар