Създадоха наночастици, които предпазват белия дроб от коронавирус

Австралийски изследователи са създали мастни наночастици, съдържащи много къси РНК молекули, които могат да се свързват с копия на гени на коронавируса и да блокират възпроизвеждането му в белодробните клетки. Резултатите от първите им изпитвания върху животни са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.

“Разработихме мастни наночастици, които доставят къси РНК молекули до тъканите в носа и белия дроб, които могат ефективно да блокират възпроизвеждането на коронавируса (SARS-CoV-2) и респираторния синцитиален вирус (RSV). Нашето проучване показа, че този подход е обещаващо средство за борба със съществуващите и бъдещите остри респираторни вирусни инфекции”, пишат изследователите.

Клетките на човека и другите живи същества произвеждат голям брой къси РНК вериги. Те контролират гъвкаво активността на определени гени, като се свързват с така наречената информационна (матрична) РНК – своеобразни “работни копия” на тези ДНК участъци, които клетките използват като шаблони за сглобяване на протеини.

През последните десет години биолози и изследователи в областта на медицината създадоха и откриха множество къси РНК молекули, които могат да се използват като терапии срещу рак и редица заболявания, при които е нарушена функцията на определени гени. Екип от  молекулярни биолози под ръководството на Ади Идрис – изследовател от университета “Грифит”, предположи, че коронавирусната инфекция може да бъде потисната по подобен начин.

Водени от тази мисъл, учените са разработили специални мастни наночастици, които могат да проникват в клетките на носоглътката и различни белодробни тъкани. Те са проектирани по такъв начин, че да могат да се вкарват в дихателната система на пациента както под формата на инжекции, така и с помощта на инхалатори.

След като са получили малко количество от тези мастни наночастици, учените са тествали работата си върху здрави мишки и гризачи с отслабена имунна система, заразени със SARS-CoV-2 и RSV. Експериментите са показали, че наночастиците ускоряват възстановяването на животните с нормален имунитет и предпазват гризачите от смърт, ако имунната им система е изкуствено потисната.

В близко бъдеще Идрис и колегите му планират да разработят системи, които ще позволят на медиците бързо и безопасно да инжектират наночастици в човешките дихателни органи. Това ще проправи пътя за провеждане на клинични изпитвания на тази терапия, необходими за масовото й прилагане в практиката, обобщават изследователите./ПловдивПрес

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар