Какви болести могат да ни пренесат нашите най-добри приятели?

Кучето или котето у дома не само ни кара да се чувстваме добре, но и допринася за нашето добро здраве. Хората, които отглеждат домашен любимец, страдат по-рядко от високи нива на холестерол и високо кръвно налягане. Освен това те се движат повече и не изпитват самота. От друга страна обаче, домашните животни мо­гат и да ни разболеят. Заболяванията, които се предават от животните върху човек, се наричат „зооонози“. Някои от тези болести могат да бъ­дат доста опасни за нас. Ето защо трябва да се мучим да се предпазваме от тях.

Бактерии

Коттките често носят бактерия, наречена Bartonella henselae. Около 40% от котките се заразяват о не веднъж в живота си с нея, обикновено когато са малки, при това без да изглеждат болни.

Хората могат да се заразят само ако бъдат ухапа­ни или одраскани. Резултатът е болестно състо­яние, наречено „треска от одраскване на котка. На мястото на раната се получава инфекция, от която следва и висока температура, главобо­лие, умора и липса на апетит. Друга бактериална инфекция, с която хората могат да се заразят от кучето или котката, е така наречената Q-треска. Много по-често хората се заразяват от нея от селскостопанските животни, но се случва човек да я хване и от котките или кучетата. При поло­вината от заразените се наблюдават симптоми, включващи температура, главоболие, болки в гърдите или стомаха, диария и/или повръща­не. Треската може да продължи 1 до 2 седмици. Инфекцията от Campylobacter, намираща се в изпражненията на животните, причинява гастроентерологични проблеми. Обикновено не е опасна, но може да причини неприятности на хората с по-слаба имунна система. Доста по-се­риозна може да бъде заразата с бактерията, при­чиняваща лептоспироза. Хората се инфектират след контакт с вода, храна или пръст, съдържа­ща урина от заразено животно. Лептоспирозата се развива у човека, предизвиквайки висока температура, отпадналост, главоболие, треска, повръщане, пожълтяване на кожата, дори гър­чове. Заразата води до срив във всички човешки органи. Най-тежките поражения са на черния дроб и бъбреците. Също така се наблюдава за­труднено дишане, мозъчни и гръбначно-мозъч- ни инфекции, в редки случаи смърт. Заразяване­то със салмонела става вследствие на контакт с животинските фекалии. Салмонелата причинява остри гастроентерологични проблеми. Може да доведе до сериозни увреждания на бъбреците при децата.

 

Паразити

Кучетата, както и котките, понякога хващат пара­зити, които при определени обстоятелства мо­гат да предадат на човек. Един от най-честите е тенията (ехинококоза). Заразяването на човека се осъществява чрез поглъщането на яйца, неви­дими с просто око. След поглъщането яйцата се излюпват в стомаха и миниатюрни червейчета плъзват из човешкото тяло. Има случаи, при ко­ито червейчетата проникват дори в окото и това довежда до загуба на зрението. Ехинококозата няма специфични симптоми, при някои болни се наблюдават оплаквания от общ характер: главо­болие, потене, отслабване. Лечението при пове­чето пациенти е оперативно. Специалистите са категорични, че тази болест е една от най-тежко протичащите паразитни заболявания. Тя води до продължителна нетрудоспособност и чести ре­цидиви. Не са редки и случаите, когато болният остава инвалид. Понякога заболяването от ку­чешка тения води и до смърт. Котките, на които е разрешено да се скитат на­вън, често хващат паразит, известен като Toxo­plasma gondii. Той се предава чрез фекалиите на котката и затова е много важно бременните жени, малките деца и хората със слаба имунна система да избягват да почистват изпражнения­та на котките. След попадане в организма на чо­века или животните токсоплазмите започват да отделят токсини, които предизвикват алергични реакции. Опасното е, че понякога болестта може да няма симптоми. Признаците на токсоплазмоза при хората са доста общи. Често наподобяват настинка, повишаване на температурата и мус­кулни болки. Токсоплазмозата е най-опасна за бременните жени – може да доведе до аборт или до увреждане на плода и вродена слепота. При съмнение се прави изследване, а при висок титър на токсоплазмозата се препоръчва прекра­тяване на бременноста.

 

Вируси

Котките и кучетата също се заразяват с вируси. Един от тях е вирусът на бяса. Обикновено бясът се предава на човек в резултат на ухапване. Бо­лестта се изразява в голяма възбуда на централ­ната нервна система, последвана от гърчове. По- късно се развиват парализи, изходът летален. Ето защо много важно е редовно да ваксинирате домашния си любимец против бяс.

 

Ето как да се предпазите от заразите, пренасяни от домашните любимци:

  • Мийте ръцете си със сапун и вода, в случай че сте докоснали изпражненията на вашия домашен любимец.
  • Най-редовно водете животното на про­филактичен преглед при ветеринар и го ваксинирайте навреме с необходимите за него ваксини.
  • Мийте си ръцете, след като сте гушкали вашият любимец – особено преди да при- готвяте храна.
  • Хората със слаба имунна система трябва да бъдат много предпазливи – никога не позволявайте на животното да ви ближе по лицето или по рана върху кожата, никога не докосвайте изпражненията му и не го гушкайте, ако има диария.
  • Избягвайте грубата игра с котки.
  • Ако вашето куче или коте ви ухапе – измийте мястото веднага със сапун.
  • Не позволявайте на вашия любимец да пие вода от тоалетната чиния или да яде фекалии на улицата.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар