Натурални средства за поддържане на кожата

 • Изворът на младостта може би се намира във вашата кухня

Не винаги скъпите кремове и козметици могат да пре­дотвратят преждевременното стареене на кожата. Но ние можем да подобрим значи­телно вида на кожа си, като приемаме хранителни добав­ки и ядем балансирана храна, съдържаща определени еле­менти спомагащи за здравия и вид.

Какво представляват антиоксидантите?

Свободните радикали се про­извеждат като част от нор­малните химични реакции в тялото. Те се свързват и пре­дизвикват реакция с други молекули много лесно и по­вреждат клетките. Високите равнища на свободни радика­ли причиняват големи увреж­дания, свързани с процеса на стареене, и са причина за редица заболявания, включи­телно и рак. Антиоксидантите са молекули, които могат да спрат свободните радикали от взаимодействие с други молекули, което намалява вредите, причинявани от тях.

Приемане на витамини и хранителни добавки

Ежедневното приемане на мултивитамини, съдържащи Витамин С, както и Витамин Е и Витамин А, спомага за ес­тествения здрав вид на кожа­та. Тези витамини са силни антиоксиданти и ни помагат да се справим с вредите, нанася­ни от свободните радикали. Друг мощен антиоксидант, който ще ни помогне в борба­та със стареенето на кожата, е коензимът Q10. Той играе много важна роля за генери­рането на клетъчна енергия.

Диета за естествена грижа за кожата

Мазните риби, живеещи в сту­дени води, са богати на Оме- га-3 мастни киселини, а тези киселини са много важни за здравия вид на кожата. Ако веднъж или два пъти седмич­но в менюто ни присъства яс­тие с риба, като сьомга, скум­рия, моруна, ние ще си наба­вим от незаменимите мастни киселини Омега-3.

Къпините, боровинките и яго­дите съдържат много естест­вени антиоксиданти. Лятото, когато тези плодове са в изо­билие, е винаги добре да при­състват на нашата трапеза. И разбира се важно правило за здравия ни вид е приемането на минимум 8 чаши вода, ко­ято ще запази кожата ни хид­ратиране и еластична.

 

Домашно направени маски за естествена грижа

Ако имате 10 свободни мину­ти в къщи, може да направите тази лесна и полезна маска, която почиства порите и осве­жава лицето.

Почистваща и подхранваща плодова маска

Съставки

 • 4-5 лъжички кисело мляко
 • 1 морков
 • Половин праскова
 • Парче краставица

Инструкции

Обелете и нарежете прасковата, моркова и краставицата на малки парченца. Добавете киселото мляко и разбийте с пасатор на каша. Нанесете върху лицето, като избягвате областта около очите, и оставете да действа 10 минути. Изплакнете.

Действие на съставките

Морков

 • Успокояващо
 • Противовъзпалително

Краставица

 • Овлажняващо и освежаващо
 • Омекотяващо

Праскова

 • Омекотяващо
 • Успокояващо

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар