Искате да изглеждате млади и красиви? Не отлагайте за утре

 

Детоксикацията е свързана с почивка, прочистване и подхранване на тялото

Пролетта дойде. Настроението се покачва, но организмът ни още усеща последиците от зимното обездвижване и тежка храна. Време е да се освободим от токсините и да събудим тялото за нови усещания.

Неслучайно постите в подготовка за великденските празници са с най-дълга продължителност от всички пости, заложени в църковния календар, и практически имат същата функция – да помогнат на тялото да се освободи от излишното и да се зареди с нова енергия.

Практикувана от векове от различни култури по целия свят – включително аюрведичната и китайската медицинска системи – детоксикацията е свързана с почивка, прочистване и подхранване на тялото.

Чрез премахването и освобождаването от токсините и след това захранване със здравословни хранителни вещества, детоксикирането може да ви помогне да се предпазите от болести и да поднови способността ви да поддържате оптимално здраве.

Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от вредни токсини, които могат да навредят на здравето му.

Все по-голямото количество токсични храни и замърсените въздух, вода и околна среда правят прочистването на организма и тялото по-важна задача от когато и да било.

Тези замърсявания се превръщат във виновниците, отговорни за слабата ни имунна система, правейки ни силно податливи на хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, диабет, натрупване на излишни килограми, кожни проблеми, болестта на Алцхаймер и др.

Искате да изглеждате млади и красиви? Не отлагайте за утре, погрижете се за тялото си още сега с няколко лесни стъпки.

Осигурете си достатъчно сън. Тялото има нужда от редовна почивка, за да възстанови силите си. Старайте се да си лягате пред 23:00 часа и да спите поне по осем часа на денонощие. По време на сън клетките се регенерират, а тялото се зарежда с енергия.

Изберете „зелените“ храни – спанак, зеленолистни зеленчуци, краставици, броколи, магданоз… Зелените плодове и зеленчуци са не само чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Те помагат на тялото да се пречисти от токсини, регулират работата на стомашно-чревния тракт и действат диуретично.

Именно тези храни ни помагат в битката със задържането на течности, следите от умора или отоците.

Водата спомага за естественото прочистване на организма, като му позволява да се освободи от всичко излишно и да изхвърли токсините. Освен това, водата ни зарежда с енергия с нула калории, спомага за поддържането на оптимално тегло и предотвратява задържането на ненужни течности в тялото.

Отделете един ден в седмицата или в месеца, в който да приемате само течна храна и вода. Можете да комбинирате различни смутитата или плодови/зеленчукови сокове, както и леки зеленчукови супи или бульони. През целия ден приемайте вода – поне 2- 2,5 литра.

Забравете за алкохол, цигари, кафе, захар и фаст фууд храни. Ако не можете да ги откажете изцяло, опитайте да ги намалите или да си подарите дни, в които да не ги консумирате изобщо.

Пречистете въздуха, който дишате. Дишането на чист въздух е друг начин, чрез който да намалите токсините, на които излагате тялото си. Не можете да контролирате цялата околна среда, но може значително да подобрите въздуха във вашия дом, както и този на работното място. Дим, пушек, домашни любимци, мухъл, плесен и микроорганизми могат да направят въздуха по-мръсен и токсичен.

Висококачествено устройство за пречистване е най-добрият начин да запазите въздуха си чист и без токсини, но според повечето хора, такъв тип инвестиция е скъпа и неоправдана.

Вместо това може да си засадите и отгледате растения. Те спомагат с филтрацията на въздуха и отстраняването на вредните токсини. Растения, които са известни с това, че могат да пречистват въздуха, са хризантема, драцена, фикус, спатифилиум, бамбук, алое вера, зелена лилия.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар