Мислите правят чудеса: Парализиран мъж туитира благодарение на чип в мозъка му

62-годишен австралиец  вече е в състояние да комуникира с ума без никаква мускулна активност

 

Компанията, която произвежда и вгражда невронен компютърен интерфейс в мозъка, казва, че пациент със заболяване на нервната система, което го е оставило неподвижен, може да сподели публикация в социалните мрежи само с мислите си.

62-годишен австралиец с диагноза амиотрофична латерална склероза – заболяване, което причинява парализа – вече е в състояние да комуникира с ума без никаква мускулна активност, съобщиха от компанията „Синхрон“, която произвежда и инсталира тези електронни чипове.

„Не бива да докосвате клавиатурата или да давате гласови команди. Написах този туит само с моите мисли“, се казва в публикацията в Twitter, за която компанията казва, че е написана от Филип О’Кийф и е публикувана в профила на главния изпълнителен директор на „Synchron“, Томас Оксли.

Публикацията е написана безжично, чрез мислите на О’Кийф. След прогресивна парализа, причинена от амиотрофична латерална склероза, миналата година в мозъка беше имплантиран неврон-компютърен интерфейс Stentrode. Имплантът, предназначен да позволи на пациента да контролира безжично цифрови устройства само чрез мисли, се имплантира през югуларните вени, за да се избегне отварянето на черепа.

„Сега с мислите си мога да избирам къде искам да щракна на компютъра, мога да изпратя имейл, да проверя банкова сметка, да пазарувам онлайн и да изпращам съобщения до света чрез Twitter“, се предават думите и мислите на О’Кийф от компанията.

Пациентът също така твърди, че тази невероятна система изисква много упражнения, но след като се научиш, става напълно естествена.

Въпреки прогресивната парализа, Филип О’Кийф вече е в състояние сам да извършва редица дейности и да общува с външния свят.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар