Учене със забавление: лесен начин да подобрите успеха на малкия ученик

Забавлението е най-приятният и ефикасен начин за обучение, твърдят психолозите

Tо е и мост към онова, което ще последва при посещението в училище.

Като напрегнете въображението си, ненатрапчиво и сякаш на игра ще припомните на детето си какво е учило миналата година.

Синът или дъщеря ви може да тренира събиране, изваждане, умножение и деление при пазаруването в магазина. Може да пресметне колко пари ще са ви нужни за отпуската, като заедно опишете различните разходи. Щом правите ремонт на жилището, ще влязат в употреба формулите за площ и за лице на околна повърхнина, за да изчислите заедно колко боя или плочки да купите.

Използвайте всякакви възможности да опреснявате знанията на детето и да го обогатявате с нови. Докато пътувате, може да се забавлявате със словесни игри. Започнете с изреждане на думи с един и същи звук – примерно А. После усложнете играта, въведете ограничения – само прилагателни или само природни обекти. Опитайте да редите стихове – започнете с един стих и нека детето да намери негова рима. Може цялото семейство да се състезава по правопис -предметите и явленията, свързани с вашето пътуване (здрач, вятър, асфалт, овошки), назовете буква по буква. Питайте го от време на време как е някоя дума на чуждия език, който учи. Спирайте в градовете, през които минавате, за да посещавате музеи и забележителности.

Чудесен начин детето да научи нещо ново е да решавате заедно кръстословици

Оставете го то да пише – така се запомня по-ефективно, но хвърляйте по едно око на правописа. Като ви чете каква дума се търси, не бързайте да отговаряте веднага. Ако и то може да се сети, подскажете и го оставете да отгатне. Судоку, откриване на думи и други видове главоблъсканици развиват логическото мислене, а и търпението.

Предложете на детето текстове от вестници и списания, които ще го заинтригуват. После обсъждайте заедно прочетеното, обяснявайте, а ако не можете, потърсете заедно информация в интернет.

Всичко това не трябва много да прилича на учене, така че не настоявайте да продължавате, щом на детето престане да му е интересно. Просто измислете нещо ново.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар