Колоезденето може да доведе до импотентност?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Известно е, че колоезденето повишава мускулния тонус и издръжливост и подобрява съня и белодробната функция

Освен това, колоезденето укрепва сърдечно-съдовата и нервната система, намалява нивата на стрес и нормализира емоционалното състояние. Но, тази толкова приятна физическа активност има един недостатък, но доста съществен.

Продължителното и често колоездене може да доведе до еректилна дисфункция. Защо и колко време можете да карате колело, за да предотвратите това?

Ето и компетентното мнение на д-р Михаил Корякин, професор, уролог и андролог.

Дългите разходки с велосипед са наистина опасни за мъжете поради две причини

Първо, поради особената форма на велосипедната седалка, която води до механично компресиране на артериите и нервите, които инервират мъжкия генитален орган и перинеалната част на кавернозните му тела. Това създава рискове за появата на травматични промени в стените на артериите и нервите, както и на кавернозната тъкан на самия орган и съответно неговите функционални нарушения. Въпреки че производителите се опитват да решат този проблем, като моделират формата на седалката и използват нови материали, това все още не е постигнато. По време на колоезденето седалката продължава да създава неудобства на мъжете.

Михаил Корякин

На второ място, поради продължителната принудителна позиция при колоездене, съществува риск от развитие на „синдрома на велосипедиста“ или синдром на канала на Алкока. Опасно е както за мъжете, така и за жените (още повече). В основата на този синдром е компресията на нервите, които осигуряват инервация на перинеума и органите, разположени в тази област, което води до мъчителна болка в седнало положение, усещане за парене и парастезия (нарушения на чувствителността).

Рискът е най-висок сред мъжете, които карат велосипед повече от три часа седмично

Проучване, публикувано наскоро в The Journal of Urology установи, че височината на кормилото, успоредна на или по-висока от седалката на велосипеда, увеличава риска от еректилна дисфункция, в сравнение с височината на кормилото по-ниска от височината на седлото.

Друго проучване установи, че карането на легнало колело – което поставя ездача в спокойно полегнало положение – не е причинило същия драматичен (макар и временен) спад на подаването на кислород към пениса, както при карането на конвенционален велосипед. Това не означава, че трябва да се откажете от карането на традиционно изправено колело, само за да се предпазите от възможна еректилна дисфункция, но това може да е опция, ако се борите и с редовни болки в гърба или врата, или други проблеми, които пречат на редовното каране на велосипед.

Дори като се вземат предвид ползите от колоезденето, се смята, че ежедневното използване на велосипед не трябва да надвишава два часа и е по-добре това време да се раздели на две части.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар