Лекар посочи най-честите усложнения при деца, родени от майки с коронавирус

Лекарите и учените са загрижени за риска от развитие на усложнения след прекарана коронавирусна инфекция, както за детето, така и за майката

Вече е проведено чуждестранно проучване: експерти са анализирали над 1300 истории на бременността на пациенти, хоспитализирани с умерени и тежки форми на коронавирус. 45% от тях са родили преди 37-та седмица, други 6% са имали прееклампсия.

В същото време броят на цезаровите сечения рязко се е увеличил – само една трета от пациентите с коронавирус са родили без чужда помощ.

От какво се страхуват повече бъдещите майки – заразяване на бебето вътреутробно, или риск от трудно изкарана коронавирусна инфекция?

Засега няма надеждни данни, че инфекцията се предава от майката на плода. Бебетата, ако се заразят с вируса, то това става след раждането. Между другото, това е причината новородените да бъдат незабавно изолирани от майките.

Но ако бременна жена развие пневмония или други усложнения, това може да бъде опасно както за нея, така и за бебето. В крайна сметка, самата бременност влошава кръвообращението в белите дробове на жената, поради нарастващата матка те се свиват и работят по-малко. И тогава има проблем.

Михаил Злоказов, епидемиолог

„Децата често имат фетален дистрес – усложнение по време на раждането, свързано с липса на кислород, – казва Михаил Злоказов, епидемиолог в родилно заведение № 10 (Санкт Петербург), кандидат на медицинските науки. – Новороденото може да има нарушения на дишането, забавяне на вътрематочния растеж, необичайно развитие на дихателната, нервната и имунната система. Такива усложнения като правило се случват поради ефекта на COVID-19 върху тялото на майката. “

Руският експерт подчертава: тежкото протичане на коронавируса влошава прогнозата за бременност. Ако протичането е леко и безсимптомно, по-вероятно няма да повлияе на резултата от раждането и състоянието на бебето.

За успешното протичане на бременността и раждането, психологическото състояние също играе важна роля.

„Затова не трябва да изпадате в паника и да довеждате ситуацията до абсурд“, казва епидемиологът. „Всички взети мерки трябва да предпазват бъдещата майка и да не ѝ причиняват дискомфорт.“

Как да се предпази бременна жена от вируса – 6 експертни съвета

1. Независимо от гестационната възраст, изключете контактите с болни хора и такива, които може да са източник на инфекция. Ако е възможно, самоизолирайте се, ходете на чист въздух далеч от хората, носете маски на закрито.

2. Не се отказвайте от рутинни лекарски консултации, но не посещавайте клиниката, ако не се чувствате добре. По-добре да се обадите на терапевт, който да ви посети у дома.

3. Хранете се правилно, балансирано и бъдете физически активни. Важно е да се правят дихателни упражнения: за добре работещите бели дробове е по-лесно да се „отърват“ от вируси! Освен това способността да дишате активно и правилно ще ви бъде полезна по време на раждането.

4. Спазвайте хигиенните правила: мийте старателно ръцете си със сапун, използвайте антисептик на алкохолна основа, не докосвайте лицето, устата, носа, очите си с ръце.

5. Редовно правете мокро почистване на дома и проветрявайте стаите.

6. Убедете семейството и приятелите си да се ваксинират, за да минимизират рисковете от инфекция.

Източник: www.parents.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар