Най-мащабното проучване досега показва, че една четвърт от пациентите, дори безсимптомни, развиват постковид синдром

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Това са 5-те най-чести проблема, за които съобщават

Анализите на данни от близо два милиона пациенти, страдащи от коронавирус, показват нови проблеми при почти една четвърт от тях, включително тези, които са имали лека или асимптоматична инфекция, съобщава „NYT“.

Повече от 100 000 американци са потърсили помощ за здравословни проблеми, след като са преминали през Covid 19.

Проучване, проследяващо данните за здравно осигуряване на близо два милиона души в САЩ, които са имали Covid-19 миналата година, установява, че 23 процента от пациентите са потърсили медицинска помощ за нови медицински проблеми месец или повече след преминаване на инфекцията.

Пациентите са от всички възрастови групи, включително деца.

Най-често срещаните им проблеми са били с нервите и мускулите, затруднено дишане, висок холестерол, неразположение и високо кръвно налягане.

Някои от другите проблеми включват мигрена, кожни проблеми, проблеми с храносмилателния тракт, сърдечни аномалии, нарушения на съня и психични състояния като тревожност и депресия.

Близо половината от пациентите, които са били хоспитализирани заради Covid-19, са имали допълнителни здравословни проблеми, а същият случай е бил с 27 процента от хората, които са имали леки до умерени симптоми на Covid-19, т.е. които са били асимптоматични случаи, съобщава „NYT“.

„Едно нещо, което ни изненада, беше големият процент безсимптомни случаи, които също се дължат на Covid“, казва Робин Гелбър, президент на FAIR Health, организация с нестопанска цел, провела проучването.
Тя добави, че е важно да се подчертае, че асимптоматичните пациенти също могат да развият посттравматични симптоми.

„Докладът от това проучване ни води до точката, че дългият ковид може да засегне почти всяка система от органи“, казва д-р Зияд Ал-Али, ръководител на службата за докладване и развитие на здравната система в Св. Луис.

„Някои от тези прояви са хронични състояния, които ще продължат цял ​​живот и ще засегнат завинаги индивиди или цели семейства“, добави той.

В това проучване най-честите проблеми, за които пациентите са потърсили медицинска помощ, са болка, включително възпаление на нервите и мускулни болки, за които се съобщава при 5% от пациентите.

Затруднено дишане или задух при 3,5% от пациентите.

Почти 3% от пациентите са потърсили помощ поради слабост и умора.

Друг докладван проблем, особено при възрастни на 40 и 50 години, е повишените нива на холестерол при 3% от пациентите и високото кръвно налягане при 2,4% от пациентите.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар