Децата, които са прекарвали много време с бащите си, са по-умни?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

С дете в пубертета някои мъже са склонни да се оттеглят и да оставят на майката да се справя с бунтарството му, с пазарлъците, с променливите настроения

Тя е по-тьрпелива и мила, някак ще намери подход към тийна, особено по всекидневни въпроси. А пък бащата ще влиза в действие само по големи проблеми.

Това се случва не само при дъщеря заради мисълта „От един пол са, по женски ще се разберат“. Даже по-често е при син, защото момчетата са склонни да се самоутвърждават, като си съперничат с татковците си, и им се противопоставят по-силно отколкото на майките си.

Според научните изследвания през целия си живот детето се нуждае от качествено общуване и с майка си, и с баща си, за да се развива правилно

Това е още по-задължително в трудната тийнейджьрска възраст

Децата, които са прекарвали много време с бащите си, имат по-висок коефициент на интелигентност и са по-социални, показва мащабно британско проучване.

Учените от Университета в Нюкасъл са анкетирали над 11 000 мъже и жени, родени през 1958 година. Изследователите са съпоставяли отговорите за отглеждането и възпитанието им с реалните факти за постиженията им като възрастни. Силното мъжко включване подобрява бъдещите перспективи за кариерата на децата, показват резултатите.

„Данните предполагат, че участието на втори възрастен води до ползи за формиране на уменията и способностите, които траят през целия живот“, коментира д-р Даниел Котъл, ръководител на проекта.

Според френско изследване съвременните бащи участват по-активно във възпитанието отколкото предишните поколения

И все пак в анкетата, проведена от Националния съюз на семейните асоциации, 56% от бащите смятат, че тяхната роля в семейството не е така важна като тази на майката. 42% са на мнение, че двамата родители са равнопоставени. 1% пък казват, че ролята на бащата е по-отговорна

В сравнение с поведението на собствените им бащи 48% смятат, че действат по коренно различен начин при отглеждането на децата си. Едва 14% от анкетираните признават, че повтарят модела на възпитание от своето детство.

Мари-Андре Блан, президент на съюза, обобщава отговорите на отворения въпрос в анкетата „Какъв е добрият баща“. Той трябва да обича, да е на разположение, да може да изслушва, да бъде защитник. Трябва да има авторитет и да го показва на детето, когато се налага.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар