Травма на пищяла: рецепта за компрес

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Когато си ударите пищяла – коста между коляното и глезена, болката е силна и може да се появи подутина, която да не изчезне с години

Подутините по предната повърхност на подбедрицата са резултат от кръвонасядане между костта и нейната обвивка – периоста. Той представлява тънък пласт от влакнеста
мембрана, която покрива костите.

Пищялът е по-уязвим при фронтален удар или силен натиск, защото е разположен под тънък пласт меки тъкани отпред. Затова болката е по-силна, отколкото ако човек си удари бедрото например.

Травмата е свързана с разкъсване на кръвоносните съдове и събиране на кръв между периоста и тялото на костта, при което се променя релефът на пищяла. На мястото може да се задържи доброкачествено надигане на костта, но макар и бавно, с времето то се резорбира. За 7 години и плътната част на костта се подменя изцяло.

При повтарящи се наранявания на едно и също място обаче процесът на втвърдяване може да се хронифицира

Непосредствено след травмата е добре да се сложи за 10-ина минути лед в кърпа, за да се ограничи изливането на кръв под периоста. Друг начин да се намалят възпалението и образуването на хематом е компрес със спирт и вода или с риванол.

При остри болки и съмнение за по-сериозна травма е задължително да се направи консултация с лекар.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар