Йога за бъдещи майки

промоции

Представяме ти част от програмата на Светла Иванова, певица и писател, но най-вече мама на две прекрасни деца. По време на първата си бременност тя устано­вява колко е полезно практику­ването на йога, когато очакваш бебе. „Моята програма – йога за бъдещи майки“ Светла заснема по време на втората си бремен­ност и показва, че и с по-напреднало коремче упражненията могат да се правят без проблем.

Съветите на Светла Иванова:

  • Практикуването на йога ще раз­движи цялото ти тяло, ще те направи по-гъвкава и по-подвижна, ще стегне краката и ханша, стойката ще се по­добри, мускулите ще укрепнат, а тех­никите на дишане и релаксация ще те успокоят.
  • Упражненията, които съм подбрала, са част от 50-минутната ми програма. Полезни са и за бременните, и за ро­дилките в периода на възстановяване. След консултация с лекар можеш да ги правиш дори всеки ден (за бъдещите майки от третия до деветия месец).
  • По време на упражненията се вслушвай в тялото си. Изпълнявай ги внимателно и без напрежение.

Ако почувстваш болка, неразполо­жение или замайване в определена поза – спри за малко. А ако това се повтори – прекрати незабавно и се консултирай с лекар.

  • По време на заниманията носи леки и удобни дрехи. За предпочитане е да тренираш боса в проветрена стая върху специална постелка или килим и задължително най-малко час-два след хранене. Нека близо до теб има възглавница, обикновен здрав колан и стол, ако се наложи да си помагаш с тях.

1. Започваме с „пеперудка”. Седни c изправен гръб и до­прени едно до друго стъпала. Хвани глезените си с ръце и започни махове с крака. Направи около пет­десет маха. Упражнението укрепва гръбнака и прави бедрата и таза по-гъвкави.

2. Едно от безценните упражнения, които премахват болките и умората в гърба, е т. нар. котешки гръб или котешки извивки. Застани на колене. Вдишай и изпъни гла­вата нагоре. Издиш­вайки, наведи глава и извий гърба в обратна посока. Направи поне десетина повторения.

3. Следващото уп­ражнение е за стягане на ханша. Легни по гръб. Свий краката и хвани глезените с ръце. Изпъни хан­ша нагоре. Задръж няколко секунди и се върни обратно. Направи две-три серии с по 8 повторения.

4. „Главоколянна“ поза е една от по-трудните, но много важни асани. Укрепва вътрешните органи, премахва тлъстините по тялото и стимулира нервната сис­тема. От легнало положение се изправи, вдишвайки до седеж, и издишвайки, се наведи напред към кра­ката, докъдето ти е приятно, без да сгъваш колене и без да огъваш гръбнака. Задръж в позата колкото може, без да изпитваш болка. Бременните трябва да разтворят малко бедрата си така, че да направят място за коремчето си.

5. Преминаваме към „риба“. Легни по гръб с изпънати крака. Постави ръце под бедрата с длани, обърнати надолу. Натискайки върху лактите, вдишвай и извий гръбнака си нагоре, като в пода опреш върха на главата. Издишвай. Направи няколко вдишвания и издишвания. За да излезеш от позата, отпусни първо главата на пода, после ръцете. Упражнението премахва схващанията в шията и раменете и подобрява стойката.

6. Завърши с релаксация. Легни удобно по гръб директно на пода. Ако си бременна, използвай възглавници за по-голямо удоб­ство. Опитай се да свиеш и след това да отпуснеш всеки мускул от тялото си, като започнеш от пръстите на краката и продължиш до главата. Остани кол­кото ти е приятно.

Желая ти безпроблемна бременност, лесно раждане и бързо възстановяване!

  • сп. „Моето дете”

9 лесни стъпки за 9 месеца без болка

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар