Коя коса какво обича

Качествените грижи за косата са съобразите с типа й. Те започват с избора на шампоан и балсам


Честотата на миене също зависи от степента на омазняване. Ако по навик миете сухата коса през ден, тя става все по-зле. Маските също трябва да съобразите.

Сухата

За нея в маските трябва да преобладават хидратиращи средства, които задържат влагата в косъма.

През зимата отслабената коса има нужда от подхранване. Ще възстановите недостига на калций и протеини с маски от кисело мляко. Втривайте го най-вече в корените и в крайчетата на космите. Затоплете главата и измийте най-рано след час.
Киселото мляко трябва да е със средна масленост и стайна температура.

Маслата от ши и аргановото най-добре помагат при суха коса. Смесете равни количества от двете, затоплете на водна баня и нанесете на влажна коса преди миене. Дръжте маската поне половин час.

При изтъняла коса ще си помогнете с маска от 3 средни варени картофа и 2 с.л. мазна сметана. Първо втрийте в корените, а после разпределете по цялата дължина. Затоплете главата и след 30-40 минути измийте с обичайния си шампоан.

Мазната

При нея прекомерната работа на мастните жлези е провокирана от сухота на епидермиса през зимата. Те рабoтят на пълни обороти, за да възстановят дехидратираните клетки. Така че най-напред трябва да регулирате баланса в скалпа.

За мазната коса следвайте две основни правила. През зимата не трябва да я миете всеки ден, дори да ви се струва слепнала. Второто е, че в маските не трябва да има подсушаващи елементи (съдържащи спирт).

Маска със сок от алое отлично възстановява кожата на главата, подобрява кръвоснабдяването на корените и намалява изработването на мазнини от жлезите. Смесете 1-2 ч.л. сок и 1 с.л. мед. Втрийте много добре в корените.

При прекалено мазна коса си помогнете с отвара от хвойна. Варете я 20 минути и втривайте всеки ден в скалпа с масажиране.

Маска с ефирни масла от лимон, бергамот, мента и евкалипт възстановява баланса в кожата и укрепва корените на косата. Може да ги добавяте както в домашни, така и в купени маски. Но никога не ги използвайте в чист вид – прекалено агресивни са.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар