Капка от живата вода в Момчилград дарява здраве и надежда

промоции

Недалеч от Момчилград, под връх Дамбалъ по Гергьовден блика лековитата жива вода

До култовата за християни и мюсюлмани местност миналата година беше открит асфалтов път от с. Летовник.

Името на връха вероятно идва от турската дума „дамла“ – капка. Водата действително се стича капка по капка по покритите с мъх, бръшлян и билки отвесни скали Герме кая. Тя е каптирана в чешма с няколко чучура и пълни малък басейн под коритото.

Според преданията водата е най-лековита през нощта на 5-и срещу 6 май. Тогава тук идват хиляди хора да пият и да се измият за здраве.

Според легендата на това място се били събрали на софра кая (каменна трапеза) алеутски светци. След като хапнали, те ожаднели, а вода нямало. Яран баба ударил с юмрук скалата и от нея бликнала вода. Тя потекла буйно към долината и близкото село Летовник. Стреснал се Яран баба да не го удави, грабнал къс вълна и запушил извора, за се събира водата капка по капка.

През връх Дамбалъ минава древен път, свързващ стария тракийски град в близката местност Харман кая с крепостите на десния бряг на река Сютлийка. След това се спуска към ранно-тракийското светилище край село Татул, което се намира на десетина километра югоизточно от лековития извор.

Около Момчилград има десетки светилища от новокаменната епоха

Скални комплекси могат да се видят и в околностите на близките села Равен, Би-воляне, Неофит Бозвелиево, Чайка, Друмче, Чуково, Кос, Лале и Чомаково.

Ако изберете Момчилград и околностите му за екскурзия по Гергьовден, можете да отседнете в четири хотела, два СПА комплекса и поне две дузини къщи за гости в Момчилград. Градът в Източните Родопи е на 15 км от Кърджали, на 17 км от Джебел, на 33 км от Крумовград, на 41 км от ГКПП Маказа -Нимфея, така че можете и дотам да идете през трите почивни дни.

Разстоянието от София до Момчилград е 288 км. Пътува се по магистрала „Тракия“ до Пловдив. После единият вариант е да се продължи през Асеновград към Кърджали. Този маршрут е по-къс, но по-тежък, защото е планински. С около 30 км е повече разстоянието през Димитровград, Хасково и Кърджали.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар