Копривки – видове, съвети и трикове за отглеждане

промоции

Доскоро копривките бяха предимно стайни цветя. Но с появата на нови хибриди, кой от кой по-пъстър, те се превърнаха и в лесен начин за украса на градини и балкони


Дори само мъничка чепка да засадите през пролетта, в средата на лятото ще имате вече огромен кичест храст до половин метър. По този начин копривките се отглеждат като едногодишни цветя, но те и без това губят красотата си с възрастта и имат нужда от подновяване. А този разсад е сред най-евтините.

Естествените сортове колеус са силно адаптивни, виреят без проблем както на слънце, така и на сянка. Хибридните са по-компактни, гъсто обли-стени и най-вече по-пъстри. Листата са с акварелни или графични шарки, симетрични или хаотични, като цветовата гама започва от всички нюанси на зелено, минава през розово и червено и стига до тъмни виолетови, мастилени и кафяви багри. Формата на листата също е разнообразна. Някои са обикновени овални и сърцевидни, други са гъсто нарязани. Повърхността им може да е гладка или мъхеста. Вече има и каскадни сортове.

Копривките цъфтят – на върховете се появяват класовидни съцветия

Не че нямат декоративна стойност, но пречат на храста да се развива и да пуска нови листа, губи и
окраската си. Затова трябва своевременно да се режат.

Според задачата, която поставяте на цветето, изберете и сорта. За бордюри и лехи са подходящи по-ниски, които стигат на височина до 30 см максимум. На балкона или покрай ограда ще изглеждат внушително по-високи сортове. Не е необходимо да ги садите в огромни саксии – кореновата система на копривката е плитка и не се разраства много. Ефектно изглеждат комбинациите от няколко вида в един контейнер. Отлично се съчетават и с други популярни летни цветя, като добавят плътност на композициите. Спасителен вариант са за компания на каскадни петунии, които силно се оголват в средата на лятото.

Цветето няма специални изисквания към почвата

Обичайните смески за балконски цветя вършат работа. Обикновена копривката се разклонява сама, но може в началото да пензирате връхчетата, за да стане по-кичест храстът.

Поливайте обилно и редовно. Нежните листа много бързо повяхват и се сбръчкват при жега. Може и да преживеят ден-два, но при по-дълго засушаване ще опадат и стъблата ще се оголят. В средата на лятото бъдете готови да поливате всеки ден, а при нужда – сутрин и вечер. Това се отнася и за отглежданите в градината. Не може да разчитате само на дъжд и влагата в почвата. Внимавайте да не мокрите листата, когато са огрени от слънцето. Много бързо прегарят.

Копривките не са препалено взискателни към хранителните вещества. Но с подхранване през 10-ина дни цветовете ще са по-наситени, а листата -по-големи. При хибридните сортове това е още по-нужно. Използвайте комплексни препарати за летни цветя – без значение дали са за цъфтящи, или за декоративни.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар