5 храни, които не трябва да се консумират от хора с висок холестерол

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Червено месо, пържено и разни зрънчовци са сред нещата, които е по-добре да забравите

Холестеролът е от съществено значение за човешкото тяло, но ако балансът между добрия и лошия холестерол е нарушен, първото нещо, което трябва да направите, е да помислите за вашата диета.

Трябва да сведете тези 5 храни до минимум, ако имате висок холестерол в кръвта:

Преработено червено месо

Червеното месо е важно за здравето, тъй като съдържа холестерол, който е необходим за производството на нови клетки и определени хормони. Но това се отнася само за качествено термично обработено месо. Що се отнася до продуктите, приготвени от преработено червено месо, многобройни изследвания потвърждават пряката връзка между тяхната консумация и повишените нива на лошия холестерол.

Транс мазнини

Това са най-опасните продукти за нашето здраве, защото влошават състоянието на почти всички важни органи на нашето тяло. Хлебни изделия, десерти и дори някои видове шоколад – всички тези храни могат да съдържат трансмазнини, които могат драстично да повишат нивата на лошия холестерол.

Пържена храна

Всеки продукт, приготвен в дълбока мазнина, трябва да се консумира възможно най-малко и най-добре е напълно да ги елиминирате от диетата. Маслото, използвано по време на пържене, се нагрява до изключително високи температури, което води до химични реакции, по време на които се образуват трансмазнини и по този начин нивата на холестерола се увеличават.

Въглехидрати

Бял ориз, бял хляб и тестени изделия са най-честите примери за въглехидрати, които ядем ежедневно. Колкото по-често ги консумирате, толкова по-голям е рискът от възпаление и увеличаване на лошия холестерол.

Закупени зърнени храни

Мюсли и други промишлени зърнени храни се считат за най-нездравословното хранене, което можете да изберете за закуска. Проблемът е, че те са направени от рафинирани въглехидрати с почти никакви фибри. От друга страна, те са пълни със захар и нишесте, които увеличават риска от сърдечни заболявания и повишават нивата на холестерола в кръвта.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар