Eпифизата – биологичен часовник на организма

промоции

Най-същественото явление за живата природа на Земята е смяната на деня и нощта, на светлината и тъмнината


Въртенето на планетата около оста й и едновременно около Слънцето отмерва денонощията, сезоните и годините в нашия живот…

Все повече сведения се натрупват за ролята на епифизата и хормона, който тя изработва – мелатонин, в регулацията на биологичните ритми.

Епифизата е орган, който притежават всички гръбначни, и основната му функция е предаването на информация за светлинния режим от заобикалящата среда във вътрешната среда на организма. По този начин се осигурява поддържането на физиологичните ритми и тяхната адаптация към условията на живот. Светлината потиска продукцията и секрецията на хормона мелатонин и затова максималното ниво в епифизата и кръвта на човека и животните се наблюдава в нощните часове, а минималното – в сутрешните и дневните.

Трябва да отбележим, че в организма присъства и екстрапинеален мелатонин – тоест синтезиран извън епифизата. Способността да синтезират този хормон, притежават много други органи и клетки: черен дроб, яйчници, плацента, тимус, левкоцити, тромбоцити и т.н. Ако оприличим епифизата на биологичен часовник на организма, то мелатонинът ще бъде махалото, което движи този часовник. Този хормон е производен от биогенния амин – серотонина, който, на свой ред, се синтезира от аминокиселината триптофан, постъпваща с храната. Активността на ферментите, участващи в превръщането на серотонина в мелатонин, се потиска от осветеността – ето защо производството на този хормон става в тъмната част на денонощието. В организма на възрастен човек се синтезират средно около 30 мг мелатонин дневно.

Основните функции на епифизата в организма са:

– регулация на циркадните и сезонните ритми в организма;

– регулация на продуктивната функция;

– антиоксидантна и противоракова защита на организма;

– слънчев часовник на стареенето.

Как да повишим и хармонизираме продукцията на мелатонина?

Всеки ден трябва да отделяме време, за да сме на слънце (на светлина). Ако е невъзможно – да създадем режим на изкуствена дневна светлина.

Да не се заседяваме пред компютъра или телевизора след полунощ. Продължителността на нощния сън трябва да е достатъчна, за да може на сутринта да сме бодри и отпочинали. Мнозина имат нужда от повече от 8 часа сън.

Да не включваме нощно осветление в спалнята, да окачим на прозорците плътни щори, които не пропускат светлина от улицата. В краен случай може да се използва превръзка за очите, непропускаща светлина.

По възможност да се откажем от нощната работа и продължителните транс-меридиални полети (със смяна на часовите пояси).

Да се откажем от пушенето, да ограничим употребата на алкохол.

По възможност да се изключи приемът на лекарства, снижаващи нивото на мелатонина.

В менюто да се включат продукти, богати на антиоксиданти, калций, магнезий, никотинова киселина, или да се приема витаминно-минерален комплекс.

Преди лягане е полезно да се хапне банан, парче пуйка, пиле, меко сирене, шепа тиквени семки, бадеми. Всички тези продукти са богати на триптофан (предшественик на мела-тонина).

Всеки ден да отделяме време за медитация, аутотренинг или разходка…

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар